Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Ποιο είναι το αύριο των ελληνικών Logistics;

Ποιο είναι το αύριο των ελληνικών Logistics; Μπορεί ο κλάδος να αντέξει άλλο την κρίση; Συναντήσαμε τον Πρόεδρο & Διευθύνων Σύμβουλο της Metron Logistics, κ. Θεόδωρο Σκαμάγκο ο οποίος μας μίλησε για το παρόν και τις προοπτικές της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας. 
Επιμέλεια Έλενα Ερμείδου
Κύριε Σκαμάγκο, έχουμε διανύσει το ήμισυ του 2015. Ποιες είναι οι επιδόσεις που καταγράφει ο κλάδο των 3PL και ποιες η Metron Logistics, μπορούμε να μιλήσουμε ότι ο κλάδος ξεπερνά την κρίση;
Η εταιρία μας συνεχίζει την ανοδική της τάση με 36% το 2014 και περίπου 26% στο πρώτο τρίμηνο του 2015. 
Παρά τα αυξητικά επίπεδα στον τουρισμό και το λιμάνι του Πειραιά, στο σύνολο τους τα εγχώρια logistics εκτιμώ πως παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην περαιτέρω μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης και στο «πάγωμα» των εξαγωγών.
Ο κλάδος των logistics είναι ένα υποστηρικτικό «εργαλείο» των παραγωγικών και εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας. Όσο η χώρα «νοσεί» οικονομικά και παραμένει χωρίς χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία, ο κλάδος μας θα ακολουθεί αντίστοιχη πτωτική πορεία.
Μπορεί ο κλάδος να συμβάλλει περαιτέρω στην αύξηση του ΑΕΠ και την ενδυνάμωση των επί μέρους κλάδων και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Ήδη το μερίδιο των logistics στο ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα υψηλό, κοντά στο 11%. Εκτιμώ ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης στη χώρα (εμπορευματικός κόμβος μεταξύ της παραγωγικής Ασίας και της καταναλωτικής Ευρώπης) ο κλάδος μπορεί να εκτιναχθεί σε ποσοστά κοντά στο 15% του ΑΕΠ.
Αυτό προϋποθέτει την άμεση διαπραγμάτευση αντισταθμιστικών οφελών με τους ξένους επενδυτές και τη στροφή στην ανάπτυξη μέσω ενδογενούς παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η αύξηση της εθνικής παραγωγής θα βοηθήσει την εξαγωγική δραστηριότητα και το προσδώσει το ανάλογο όφελος για τον κλάδο των logistics.
Ο σιδηρόδρομος και το λιμάνι τι ρόλο παίζουν;
Είναι αλληλένδετα. Από τη στιγμή που δεχτήκαμε να γίνει η χώρα «ασιατική  πύλη», θα πρέπει να υπάρξει και η αντίστοιχη ανάπτυξη του «εργαλείου» που λέγεται σιδηρόδρομος.
Η προοπτική των 7,5 εκ. TEU’s – με τη δημιουργία του προβλήτα ΙΙΙ – είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταφορά τους στην «καρδιά» της Ευρώπης.
Θεωρώ ό,τι όποια διαπραγμάτευση γίνεται, θα πρέπει να «ρίξει στο τραπέζι» την από κοινού ανάπτυξη και των δύο.
Στη βάση αυτή, θα πρέπει αντισταθμιστικά, να διαπραγματευτούμε δύο πράγματα:
- Την αξιοποίηση των ξένων επενδύσεων προς όφελος της αντίστοιχης  εθνικής ανάπτυξης των logistics (ΟΛΠ, Θριάσιο, σιδηρόδρομος για τις εθνικές μεταφορές, περιφερειακά εμπορευματικά κέντρα).
- Την εκμετάλλευση των σημαντικών αναγκών του επενδυτικού παράγοντα σε assembly & light manufacturing και car-handling, στην εγχώρια αγορά, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Σημαντικότατο ρόλο μπορεί να παίξει η άμεση δραστηριοποίηση, από το υπουργείο Ανάπτυξης, του Συμβουλίου Εφοδιαστικής, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες (κυβερνητικοί, εκπαιδευτικοί, επιστημονικοί, συνδικαλιστικοί και ιδιωτική πρωτοβουλία) να συνθέσουν τις απαιτούμενες προτάσεις για την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τα logistics.
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα 3 χρόνια και τι θα είχατε να προτείνετε για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, ενδεχομένως βάσει των νέων τάσεων που κυοφορούνται;
Φανερά ο κλάδος νοσεί, αυτό φαίνεται και από τους ισολογισμούς των βασικών εταιριών. Συνεπώς είναι ευάλωτος στη γεωπολιτική εξέλιξη η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε ενίσχυση των πολυεθνικών σχημάτων.
Νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το θέμα του υγιούς ανταγωνισμού, του τραπεζικού παράγοντα, της φορολογίας, της γραφειοκρατίας, των μεταχρονολογημένων επιταγών και της «μαύρης» εργασίας.
Τα ελληνικά 3PL καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις νέες τεχνολογικές τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικότατες πολυεθνικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται την εξυπηρέτηση τους σε ελληνικά 3PL. Σαφώς και υπάρχει πεδίο βελτίωσης.
Περισσότερο θα το έβλεπα στο «κομμάτι» των μεταφορών. Είναι πραγματικότητα ότι, από το 2009, 3 στα 5 ΔΧ φορτηγά έχουν μόνιμα σταθμεύσει.
Δεν υποστηρίζω την ανάληψη του μεταφορικού έργου από τα 3PL, δεν είναι δικιά μας δουλειά. Πρέπει άμεσα να ξαναδούμε τα προβλήματα των μεταφορικών εταιριών, γιατί ως μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας. 
Δική μας δουλειά είναι η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολο της, δική τους η οργάνωση και διοίκηση στόλων μεταφορικών μέσων σε συνθήκες ασφάλειας και αξιοπιστίας.
Πηγή sofokleousin.gr
www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου