Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙ ΟΑΕΕ 5/5/2015 ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ ΤΑΣΟ

Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Τάσος Πετρόπουλος επισκέφτηκε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας, στις 5 Μαΐου 2015, και σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο, ενημέρωσε το ΔΣ του Επιμελητηρίου για όλα σχεδόν τα θέματα και τα καυτά προβλήματα που απασχολούν τους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους.

Η συνάντηση που ήταν ένα πρώτο τεστ επαφής του κ. Πετρόπουλου με τους αιρετούς εκπροσώπους των ασφαλισμένων, ξεπέρασε, κατά γενική εκτίμηση, κατά πολύ το εθιμοτυπικό πλαίσιο μιας συνάντησης γνωριμίας.

Τα μέλη του ΔΣ του ΕΕΑ, έθεσαν υπόψη του κ. Πετρόπουλου όλο τον προβληματισμό και τις αγωνίες των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου καθώς και τα οικονομικά και διαδικαστικά προβλήματα που συναντούν, με αποτέλεσμα να διεξαχθεί ένας παραγωγικός και ουσιώδης διάλογος για πάνω από 2 ώρες! Ένας διάλογος που αφορά όλους τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους της χώρας, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ.




Στον διάλογο τέθηκαν περί τα 50 θέματα, προβλήματα, ερωτήματα, τα κυριότερα των οποίων αφορούσαν:

το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης,

την οικονομική βιωσιμότητα του Ταμείου,

τον μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορά

την κατακόρυφη πτώση της πραγματικής σχέσης ασφαλισμένων- συνταξιούχων,

τη διασφάλιση των συντάξεων σήμερα και στο μέλλον,

τις ρυθμίσεις αποπληρωμής των χρεών,

το «πάγωμα» οφειλών για να γίνει νέο ξεκίνημα όσων αδυνατούν να πληρώσουν,

τα προβλήματα αυτών που αδυνατούν πλήρως να αποπληρώσουν συσσωρευμένες οφειλές ενώ βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη,

τις απειλές κατασχέσεων για οφειλές,

τις καθυστερήσεις στην έκδοση σύνταξης όταν η ασφάλιση είναι διαδοχική,

την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές,

τον διαχωρισμό των εισφορών σύνταξης και των εισφορών περίθαλψης,

τη μείωση των εισφορών που έχουν μείνει ίδιες από το 2009 ενώ το ΑΕΠ, του οποίου είναι συνάρτηση, έχει μειωθεί κατά πολύ,

την δυνατότητα επιλογής τριών κατώτερων κλάσεων και την ιδέα για ελεύθερη επιλογής κλάσης καθώς και τις συνέπειες στο Ταμείο και στις συντάξεις,

τα αποθεματικά για την ανεργία και την κοινωνική παροχή του ΟΑΕΕ τα οποία αντί για τον ΟΑΕΔ έχουν παρακρατηθεί για τις συντάξεις.

Η κατάχρηση της δυνατότητας μεταφοράς έδρας σε περιοχές ασφάλισης ΟΓΑ και οι συνέπειες για το Ταμείο,

Οι απώλειες εσόδων από διάφορες απαλλαγές όπως όσων έχουν έως 5 ενοικιαζόμενα δωμάτια (ν. 4144/2013) ανεξαρτήτως κατηγορίας, εσόδων και ποιότητας υπηρεσιών.

Εκτέθηκαν ακόμη αρκετά προβλήματα ασφαλισμένων επαγγελματιών, ατομικού ή ειδικού χαρακτήρα, τα οποία μετέφεραν τα μέλη του ΔΣ στον κ. Διοικητή.




Ο κ. Πετρόπουλος, παρότι ανέλαβε καθήκοντα στον ΟΑΕΕ μόλις στις 15 Απριλίου 2015, ήταν πλήρως ενημερωμένος τόσο για τα προβλήματα των επιχειρήσεων όσο και των ασφαλισμένων που τέθηκαν σε συζήτηση. Το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν απαντήσεις ουσίας, τις οποίες το ΕΕΑ έχει ως παρακαταθήκη για να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους. 

Τάχθηκε καθαρά υπέρ της ενιαίας, καθολικής, δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, συμμερίστηκε την αγωνία των ασφαλισμένων για το μέλλον του Ταμείου αλλά, όπως τόνισε, υπάρχουν όλα τα δεδομένα, μαζί και η απόφαση, να ξεπεραστούν τα προβλήματα βιωσιμότητας ώστε σύντομα να συνέλθει ο Οργανισμός από την κρίση. Αναμένει δε την συνεργασία όλων των επαγγελματικών φορέων για τη διευθέτηση των προβλημάτων και την στήριξη του ΟΑΕΕ και είναι ανοικτός σε προτάσεις.
 Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις δυσκολίες, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τις συντάξεις με δεδομένο ότι και τα λεγόμενα «μηδενικά ελλείμματα» δεν ισχύουν. Επεσήμανε ότι η προσέλευση στη νέα ρύθμιση ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ευελπιστεί ότι θα συνεχιστεί η συνέπεια των πληρωμών, γιατί είναι πολύ χαμηλές οι δόσεις και ότι κάθε ιδέα από την οποία μπορεί να βγουν ωφελημένοι το Ταμείο και οι ασφαλισμένοι μπορεί να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου. 
Δήλωσε εχθρός λαϊκίστικων ρυθμίσεων και λύσεων που χαϊδεύουν αυτιά και ικανοποιούν προσωρινά κάποιες ανάγκες αλλά υπονομεύουν κυριολεκτικά τις συντάξεις νυν και μελλοντικές, όπως η ελεύθερη επιλογή κλάσεων που θα είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε όλοι σε μια κλάση, την κατώτερη, μη αναλογιζόμενοι τις τραγικές συνέπειες ενώ συνέδεσε με την μελέτη των επιπτώσεων τη γενική μείωση των εισφορών, λόγω μείωσης του ΑΕΠ. 

Επεσήμανε ότι προκαλεί κατάπληξη το εύρος της εισφοροαποφυγής δια της πλασματικής μεταφοράς της τυπικής έδρας σε περιοχές ΟΓΑ ενώ στην πραγματικότητα η δραστηριότητα ασκείται στα αστικά κέντρα, πράγμα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθεί και ότι θα επανεξετάσει το θέμα με τις απώλειες εσόδων από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για το θέμα της κάλυψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανέφερε την πλήρη κάλυψη των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν εισφορές με το νέο νομοσχέδιο, παρατήρησε ότι έχει γνώση της πολύ καθυστερημένης δομής του ΟΑΕΕ, όσον αφορά την μηχανοργάνωση και την καθυστέρηση έκδοσης σύνταξης, πράγματα που θα αντιμετωπιστούν ως πρωτεύοντα θέματα. Όσον αφορά τις κατασχέσεις διαβεβαίωσε τους ενδιαφερόμενους ότι ο ΟΑΕΕ δεν έχει ζητήσει και δεν θα ζητήσει κατάσχεση από το ΚΕΑΟ ενώ στο θέμα των χωριστών εισφορών σύνταξης και περίθαλψης δήλωσε ότι είναι θέμα κεντρικής λύσης από την κυβέρνηση.




Όλος ο διάλογος με τις ερωτήσεις και απαντήσεις θα αναρτηθεί σε βίντεο από την ιστοσελίδα του ΕΕΑ σε επόμενη ανάρτηση.

Δείτε σε βίντεο, το πρώτο μέρος της ομιλίας του κ. Πετρόπουλου με τα βασικά θέματα του ΟΑΕΕ.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Pd-nRmu8E8U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου