Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ

Γιάννη Χατζηθεοδοσίου

Παρατηρώντας κάποιος από απόσταση την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία πέντε χρόνια, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μία ολόκληρη η χώρα που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αποτυχημένες πρακτικές και ψεύτικα διλήμματα. Θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός, αλλά χωρίς να έχουμε αποφασίσει το πώς. Επιθυμούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, αλλά χωρίς να διαταράξουμε τις εύθραυστες ισορροπίες του πολιτικού και οικονομικού συστήματός μας.

Δυστυχώς, για κάποιον που κινείται εντός της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει ο οποιοσδήποτε ελεύθερος επαγγελματίας, έμπορος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας, που βλέπει καθημερινά να μειώνεται ο τζίρος του, ενώ αυξάνονται κατακόρυφα οι υποχρεώσεις του. Έως τώρα υπήρχε η προσδοκία ότι όπου να 'ναι τελειώνει αυτή η εφιαλτική κατηφόρα που έφεραν η κρίση και η ύφεση. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ορατό με τις υπάρχουσες συνθήκες, την ώρα που όλα δείχνουν ότι οι αντοχές και οι ανοχές μίας ολόκληρης κοινωνίας φτάνουν στα όριά τους.

Υποτίθεται ότι τέτοιες μέρες κάθε χρόνο, μέρες γιορτής και χαράς, κυριαρχούν η ελπίδα και οι θετικές σκέψεις για ένα καλύτερο αύριο. Φοβάμαι όμως ότι αν δεν συνετιστούμε όλοι μας, κυβέρνηση, κόμματα, πολίτες, το 2015 θα είναι ακόμα χειρότερο από το 2014. Ακούγαμε συνεχώς ότι η χρονιά που φεύγει θα ήταν αυτή της ανάπτυξης και της ανάκαμψης. Οι άνθρωποι της αγοράς ακόμα περιμένουμε ... Δεν θέλω να εμφανιστώ σαν να τα μηδενίζω όλα. Τους τελευταίους μήνες όντως φάνηκε μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας. Όμως το νοσηρό πολιτικό κλίμα που επικρατεί αυτό το διάστημα επηρεάζει αρνητικά τις όποιες προσπάθειες αντιστροφής της ήδη προβληματικής κατάστασης. Είδαμε πρόσφατα τις αντιδράσεις των αγορών και τη μεγάλη πτώση του χρηματιστηρίου.

Στα θέματα της οικονομίας η πολιτική σταθερότητα παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, όπως και η ψυχολογία, και είναι κάτι που θα πρέπει να συνυπολογίσουν όλοι για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας. Πάντως, η συγκεκριμένη εξέλιξη αρκεί για να θεωρηθεί ότι το 2014 κλείνει με αρνητικό πρόσημο.

Εάν, λοιπόν, ο στόχος είναι να βελτιωθεί n κατάσταση τη χρονιά που μπαίνει, τότε είναι επιτακτική ανάγκη να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Να σταματήσουν επιτέλους ο πολιτικός κανιβαλισμός και η σκανδαλολογία και να κυριαρχήσει η σύνεση. Παρ' όλη τη δυσχερέστατη θέση που βρίσκεται η χώρα, είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζουν να κυριαρχούν μικροκομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα και τίθεται ακόμα μία φορά στο περιθώριο ο εξαντλημένος από φόρους και μέτρα πολίτης. Για πόσο ακόμα θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις του; Πόσο ακόμα θα ψάχνει ο άνεργος για μία θέση απασχόλησης, πόσο «λίπος» πρέπει να έχει ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας ώστε να αποφύγει το λουκέτο; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσες και πειστικές απαντήσεις. Θα αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες δράσεις που εφόσον ληφθούν έγκαιρα, τότε θεωρώ ότι θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην προσπάθεια ανάκαμψης της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.

-Άμεση αποκλιμάκωση της πολιτικής έντασης. Τα θλιβερά φαινόμενα των τελευταίων ημερών δεν πλήττουν μόνο την οικονομία μας, αλλά συνολικά την εικόνα μας ως χώρα. Και όσο δεν μας σέβονται οι δανειστές, θα μας φέρονται ανάλογα.

-Σε συνεργασία με τις τράπεζες, ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να έχουν μια «δεύτερη ευκαιρία» οι συνεπείς επιχειρηματίες. Χρόνια τώρα μιλάμε για ρευστότητα και ρευστότητα δεν βλέπουμε.

-Ευκολότερη και, κυρίως, ταχύτερη πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Η αγορά έχει «στεγνώσει» και απαιτούνται άμεσες ενέργειες.

-Να μην πειραχτεί π ρύθμιση για τις 100 δόσεις και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, φροντίζοντας οι υπεύθυνοι να πείσουν τους εκπροσώπους των δανειστών για τις θετικές συνέπειες του μέτρου σε κοινωνία, ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις.

-Η κυβέρνηση να υπεραμυνθεί της προστασίας και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων που αποτελούν και την «ατμομηχανή» της ελληνικής οικονομίας.

-Ουσιαστική αλλαγή στη φορολογική πολιτική, με στοχευόμενες φοροελαφρύνσεις ώστε γα τονωθεί n καταναλωτική δυνατότητα του πολίτη. Χωρίς αυτόν n αγορά είναι καταδικασμένη, άρα τίθεται εν αμφιβόλω n προσπάθεια επιβίωσης χιλιάδων επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων.

-Σταδιακή χαλάρωση των απαιτήσεων της τρόικας κάτι που βρίσκει σύμφωνο και τον κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με όσα γράφονται στον ξένο αλλά και στον ελληνικό Τύπο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ψυχολογία της αγοράς και να επιφέρει σημαντική βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας.

- Να προστατευτεί ο επιμελητηριακός θεσμός και να τονωθεί το «επιχειρείν». Όχι όμως στα λόγια, αλλά στην πράξη. Χωρίς την ιδιωτική πρωτοβουλία, την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανάκαμψη της «άρρωστης» οικονομίας μας. Δυστυχώς, όμως, ορισμένοι θέλουν τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, όμηρους στις διαθέσεις τους, γι' αυτό και επιδιώκουν με όλους τους τρόπους να καταργήσουν τα Επιμελητήρια που τους εκπροσωπούν και να πλήξουν τον επιμελητηριακό θεσμό προς όφελος ολίγων και «εκλεκτών». Εάν γίνει αυτό, τότε το πλήγμα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα θα είναι τεράστιο και θα έχει οδυνηρές συνέπειες στην οικονομία της χώρας.

Η ώρα της ευθύνης

Είναι πλέον n ώρα που όλοι οφείλουν να αναλογιστούν τα λάθη που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όπως έχει δείξει n ζωή, n «συνταγή» αντιμετώπισης της κρίσης δεν ήταν n καταλληλότερη και απορούμε γιατί να επιμένουν σε κάτι που αποδεδειγμένα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η «φτωχοποίηση» του συνόλου του ελληνικού λαού δεν είναι το αντίδοτο για την κρίση. Ήταν κάτι που υιοθετήθηκε από τις Βρυξέλλες, εφαρμόστηκε και απέτυχε. Ας σταματήσουν επιτέλους τα πειράματα. Μήπως πρέπει να χαράξουμε μία διαφορετική πορεία, δίνοντας βαρύτατα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας;

Τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιο οφείλουν να θέσουν ως προτεραιότητά τους τη διαφύλαξη των συμφερόντων του ελληνικού λαού και όχι να συνεχίσουν να προστατεύουν τις καρέκλες τους. Μπροστά στις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έπονται, ας καταλάβουν επιτέλους ότι δεν ενδιαφέρεται κανένας μας για το ποιος θα έχει τα ηνία, αλλά για το αν αυτός θα είναι ικανός, μέσα από διαδικασίες δημοκρατίας και διαλόγου, να οδηγήσει εκ του ασφαλούς την οικονομία μας στην ανάκαμψη, την κοινωνία μας σε καλύτερες μέρες και τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Εάν αυτό δεν γίνει απόλυτα κατανοητό, τότε είναι βέβαιο ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ πιο δύσκολες από αυτές που προηγηθήκαν.

Άρθρο του προέδρου του
Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας
Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
στην εφημερίδα Real News (ένθετο:«Ανάπτυξη») της 28/12/2014

WWW.MIKROMES.BLOGSPOT.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου