Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Προς ιδιωτικοποίηση οι Γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι

Προς ιδιωτικοποίηση οι Γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι

Antulio RichettaΔιευθυντής IBI Group
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιήσει ένα ποσοστό λίγο κατώτερο του 50% των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να αναπτυχθούν οι υποδομές της χώρας πιο αποτελεσματικά, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.


Το οδικό δίκτυο μήκους περίπου 13.000 χιλιομέτρων, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο έπειτα από αυτό των ΗΠΑ, σε μεγάλα τμήματά του οποίου δεν υπάρχει όριο ταχύτητας, ανήκει εξ ημισείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα 16 ομόσπονδα κρατίδια.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να μελετά την πώληση του μεγαλύτερου ποσοστού των κρατιδίων και τη διατήρηση του ελέγχου από το Βερολίνο.
Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα θα συγκεντρώνονταν από μια τέτοια αποκρατικοποίηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εισπράττει ετησίως περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα διόδια των φορτηγών.

Το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι επενδυτές σε αναζήτηση τοποθετήσεων με σταθερές αποδόσεις στην παρατεταμένη φάση χαμηλών επιτοκίων στην Ευρώπη θα αγόραζαν πρόθυμα τις μετοχές των 16 ομόσπονδων κρατιδίων εάν ιδιωτικοποιούνταν, εξήγησε το Σπίγκελ. Εάν ελέγχει το ίδιο τους αυτοκινητοδρόμους, το Βερολίνο θεωρεί ότι θα μπορεί να κατασκευάζει και να επιδιορθώνει τμήματά τους και άλλες υποδομές, όπως γέφυρες και ανισόπεδους κόμβους, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι την εβδομάδα που πέρασε ο Σόιμπλε παρουσίασε μόνο τις αδρές γραμμές των σχεδίων του στην επιτροπή προϋπολογισμού, σημειώνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διατηρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών εάν ιδιωτικοποιηθούν οι αυτοκινητόδρομοι.

Η ιδέα να ιδιωτικοποιηθούν οι γερμανικοί αυτοκινητόδρομοι ακούγεται περιοδικά, αλλά η υλοποίησή της πρέπει μάλλον να αναμένεται μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.
Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του ήσσονος εταίρου της κυβέρνησης συμμαχίας με το κόμμα Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, αντιτίθεται σε κάθε τέτοιο σχέδιο.

«Δεν θα γίνει καμιά ιδιωτικοποίηση των δρόμων ή των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητοδρόμων», δήλωσε μια εκπρόσωπος του Γκάμπριελ. Η Μέρκελ αναμένεται να διεκδικήσει την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία το 2017. Τόσο οι συντηρητικοί όσο και το SPD λένε ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν να κυβερνούν μαζί.

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου