Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

METRO: Τη Δευτέρα οι υπογραφές με Βερόπουλο

METRO: Τη Δευτέρα οι υπογραφές με Βερόπουλος

Το σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro στοχεύει σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, πρόσληψη 1.000 νέων εργαζομένων και καθαρά κέρδη 45-50 εκατ. ευρώ. Δεν θα κουρευτούν οι οφειλές στους προμηθευτές.

«Δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια σε μια αγορά που αλλάζει ραγδαία. Δεν μπορώ να αποκλείσω κάποια άλλη επεκτατική κίνηση». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της METRO Αριστοτέλης Παντελιάδης, το μεσημέρι της Πέμπτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε επ' αφορμή της συμφωνίας για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην ελληνική αγορά, οι τελικές υπογραφές για την οποία πέφτουν την ερχόμενη Δευτέρα, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής η οποία έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Παντελιάδης έκανε σαφές ότι οι προμηθευτές της Βερόπουλος θα πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η συνεργασία (σ.σ. με τους προμηθευτές) πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος, θέλουμε τη συνεργασία και τη βοήθειά τους και όταν λέω βοήθεια δεν σημαίνει κανενός είδους haircut. Όλες οι υποχρεώσεις θα πληρωθούν στο ακέραιο».

Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της ανέρχονταν στα επίπεδα των 60-70 εκατ. ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα 150 εκατ. ευρώ.

Έσπευσε πάντως να συμπληρώσει με νόημα: «Κινδυνεύουν (σ.σ. αναφερόταν στους προμηθευτές) να χάσουν λεφτά όχι από εμάς αλλά από άλλους στους οποίους έδιναν άκριτα μεγάλες πιστώσεις και εκπτώσεις. Δεν θα τους συμπαρασταθούμε εμείς σε αυτό». Αναφέροντας παράλληλα «μέχρι τώρα οι προμηθευτές δεν επέδειξαν τη δέουσα προσοχή, ας τη δείξουν στο μέλλον για να μη χάσουν χρήματα».

Για τις αλλαγές που συντελούνται το τελευταίο διάστημα στο εγχώριο λιανεμπόριο τροφίμων, ο κ. Παντελιάδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεσπάσει πόλεμος ο οποίος αν συμβεί, όπως είπε, θα έχει θύματα τους μικρότερους, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή την αγορά για όλους τους παίκτες και ότι ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων θα μειωθεί περαιτέρω.
Στόχος το 1,5 δισ. ευρώ τζίρος σε βάθος 3ετίας

Αναφερόμενος στο deal με τη Βερόπουλος, ο κ. Παντελιάδης δήλωσε: «Έχουμε το… βίτσιο να μη λαμβάνουμε αποφάσεις ποτέ συναισθηματικά, αλλά πάντα με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Τέτοια ήταν και η απόφασή μας για την απόκτηση της Βερόπουλος». Σημειώνοντας παράλληλα «μια συμφωνία τέτοιου μεγέθους αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς, λόγω της ταχύτητας που ολοκληρώθηκε το deal. Αν χάναμε χρόνο, απλά δεν θα υπήρχε Βερόπουλος».

Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro στοχεύει σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, πρόσληψη 1.000 νέων εργαζομένων, νέες επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 45-50 εκατ. ευρώ. Η νέα εταιρεία θα διαθέτει δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ(σ.σ. θα κλείσουν σε πρώτη φάση 19 καταστήματα Βερόπουλος) και 50 cash and carry.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στο «δίκτυο» των κέντρων logistics του νέου σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό είναι κοντά σε συμφωνία για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, όπως και ενοικίασης ψυκτών χώρων. Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση των αποθηκών στα Οινόφυτα κατά 20.000 τ.μ. και ο εκσυγχρονισμός των αποθηκών της Βερόπουλος στον Ασπρόπυργο.

Με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει, η METRO πρόκειται να ανοίξει 10 καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα εντός του έτους, δύο cash & carry, ενώ στα σχέδια είναι η επέκταση εκτός των συνόρων και συγκεκριμένα στην Κύπρο, με τη δημιουργία ενός Cash & Carry το 2017.

Σημειώνεται πως η METRO πέτυχε πέρυσι τζίρο 737 εκατ. ευρώ (+5,7% έναντι του 2014) και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη από 17 εκατ. ευρώ το 2014. Εν αντιθέσει με τη METRO, η πορεία της Βερόπουλος ακολούθησε αντίθετη πορεία. Ο τζίρος της πέρυσι συρρικνώθηκε στα 385 εκατ. ευρώ.

πηγη  euro2day
www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου