Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Ηλεκτρογεννήτρια MELCO καινοτόμος τεχνολογία



ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΉ ΑΠΌΦΑΣΗ (EE) 2016/265 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 25ης Φεβρουαρίου 2016

για την έγκριση της ηλεκτρογεννήτριας MELCO ως καινοτόμου τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών CO2 από επιβατικά οχήματα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 443/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 443/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με τα πρότυπα επιδόσεων για τις εκπομπές από τα καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης της Κοινότητας για τη μείωση των εκπομπών CO2 από ελαφρά οχήματα (1), και ιδίως το άρθρο 12 παράγραφος 4,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Στις 27 Μαΐου 2015 ο προμηθευτής Mitsubishi Electric Corporation (MELCO), που εκπροσωπείται στην Ένωση από την Mitsubishi Electric Automotive Europe Β.V. (ο «αιτών»), υπέβαλε αίτηση για την έγκριση της δεύτερης καινοτόμου τεχνολογίας του: της ηλεκτρογεννήτριας MELCO. Η πληρότητα της αίτησης αξιολογήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011 της Επιτροπής (2). Διαπιστώθηκε ότι η αίτηση ήταν πλήρης και η περίοδος που ορίστηκε στην Επιτροπή για να αξιολογήσει την αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού, ξεκίνησε στις 28 Μαΐου 2015.


(2)
Η αίτηση αξιολογήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 443/2009, τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 725/2011 και τις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για τη σύνταξη αιτήσεων για την έγκριση καινοτόμων τεχνολογιών σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 443/2009 (3) (οι «τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές»). Τα στοιχεία που παρέχονται στην αίτηση αποδεικνύουν ότι πληρούνται οι όροι και τα κριτήρια που αναφέρονται στο άρθρο 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 443/2009 και στα άρθρα 2 και 4 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011.

(3)
Η ηλεκτρογεννήτρια MELCO διαθέτει λειτουργία γεννήτριας παρόμοια με έναν τυπικό εναλλάκτη. Σε σύγκριση με τον εναλλάκτη βάσης, η ηλεκτρογεννήτρια μειώνει τις απώλειες χαλκού του στάτη, αφενός, με τη χρήση στάτη με πολύ υψηλό συντελεστή πλήρωσης που κατασκευάζεται με τη μέθοδο περιέλιξης συρμάτων με πολύ υψηλή πυκνότητα και, αφετέρου, με μια νέα δομή αμφίδρομης ψύξης. Επίσης, μειώνει τις απώλειες σιδήρου του στάτη μέσω ενός λεπτού και υψηλής αξίας ηλεκτρομαγνητικού πυρήνα του στάτη από χάλυβα. Τέλος, μειώνει τις απώλειες κατά τη λειτουργία του εναλλάκτη μέσω νέας ενότητας με χρήση τρανζίστορ MOS (μετάλλου-οξειδίου-ημιαγωγού) φαινομένου πεδίου.

(4)
Ο αιτών απέδειξε ότι η ηλεκτρογεννήτρια του τύπου που περιγράφεται στην αίτηση είχε τοποθετηθεί στο 3 % ή λιγότερο όλων των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων που καταχωρίστηκαν κατά το έτος αναφοράς 2009 σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 στοιχείο α) του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011.

(5)
Για να προσδιοριστεί η εξοικονόμηση σε εκπομπές CO2 που θα επιτυγχάνεται όταν τοποθετηθεί σε όχημα η εν λόγω καινοτόμος τεχνολογία, είναι αναγκαίο να καθοριστεί η τεχνολογία βάσης με την οποία θα πρέπει να συγκριθεί η απόδοση της καινοτόμου τεχνολογίας, όπως προβλέπεται στα άρθρα 5 και 8 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011. Σύμφωνα με την απλουστευμένη προσέγγιση που επιλέγεται από τον αιτούντα και περιγράφεται στις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές, ενδείκνυται να θεωρηθεί τεχνολογία βάσης ο εναλλάκτης 12 V με απόδοση 67 %, όπως ορίζεται από τον αιτούντα.

(6)
Ο αιτών παρέσχε μεθοδολογία δοκιμών και υπολογισμών για τη μείωση του CO2, στην οποία περιλαμβάνονται τύποι συνεπείς με τους τύπους που περιγράφονται στις τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές για την απλουστευμένη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τους εναλλάκτες απόδοσης. Ωστόσο, για να καθοριστεί με ακρίβεια η στατιστική σημασία, ο τύπος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ανάγκη να αξιολογείται η μάζα της ηλεκτρογεννήτριας σε σύγκριση με τη μάζα του εναλλάκτη βάσης (δηλαδή 7 kg). Προκειμένου να διασφαλίζεται ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιοι συντελεστές στάθμισης και τα ίδια σημεία ταχύτητας, ο κατασκευαστής θα πρέπει, για τους σκοπούς της πιστοποίησης της εξοικονόμησης, να αποδείξει ότι το εύρος ταχυτήτων της ηλεκτρογεννήτριας MELCO είναι συνεπές με εκείνο που ισχύει για τους εναλλάκτες. Η εν λόγω μεθοδολογία θα παράσχει αποτελέσματα επαληθεύσιμα, επαναλήψιμα και συγκρίσιμα και είναι ικανή να τεκμηριώνει με ρεαλιστικό τρόπο και με επαρκή στατιστική σημασία τα οφέλη όσον αφορά τις εκπομπές CO2 που προκύπτουν από την καινοτόμο τεχνολογία, σύμφωνα με το άρθρο 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011.
(7)
Βάσει των ανωτέρω, ο αιτών έχει αποδείξει ικανοποιητικά ότι η επιτευχθείσα μείωση των εκπομπών λόγω της καινοτόμου τεχνολογίας είναι τουλάχιστον 1 g CO2/km.

(8)
Η εξοικονόμηση που προκύπτει από την καινοτόμο τεχνολογία είναι δυνατόν να αποδειχθεί εν μέρει με τον τυποποιημένο κύκλο δοκιμών και, ως εκ τούτου, οι τελικές συνολικές εξοικονομήσεις για τον σκοπό πιστοποίησης οχήματος εξοπλισμένου με την καινοτόμο τεχνολογία σύμφωνα με το άρθρο 11 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011 θα πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του εν λόγω εκτελεστικού κανονισμού.
(9)
Η έκθεση επαλήθευσης που συντάχθηκε από τη διαπιστευμένη τεχνική υπηρεσία UTAC, που είναι ανεξάρτητος και πιστοποιημένος φορέας, υποστηρίζει τα πορίσματα που αναφέρονται στην αίτηση.

(10)
Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να εγερθούν αντιρρήσεις όσον αφορά την έγκριση της υπό εξέταση καινοτόμου τεχνολογίας.

(11)
Για τους σκοπούς καθορισμού του γενικού κωδικού οικολογικής καινοτομίας προς χρήση στα σχετικά έγγραφα έγκρισης τύπου σύμφωνα με τα παραρτήματα I, VIII και IX της οδηγίας 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (4), θα πρέπει να προσδιορίζεται ο επιμέρους κωδικός που πρέπει να χρησιμοποιείται για την καινοτόμο τεχνολογία η οποία εγκρίνεται με την παρούσα απόφαση,


ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

1. Η ηλεκτρογεννήτρια MELCO όπως περιγράφεται στην αίτηση που υποβλήθηκε από την Mitsubishi Electric Automotive Europe BV, που αντιπροσωπεύει την Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) στην Ένωση, η οποία προορίζεται για χρήση σε οχήματα κατηγορίας Μ1 εγκρίνεται ως καινοτόμος τεχνολογία κατά την έννοια του άρθρου 12 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 443/2009.

2. Η μείωση των εκπομπών CO2 χάρη στη χρήση της ηλεκτρογεννήτριας που αναφέρεται στην παράγραφο 1 προσδιορίζεται με βάση τη μεθοδολογία που καθορίζεται στο παράρτημα.

3. Ο κωδικός οικολογικής καινοτομίας ο οποίος πρέπει να δηλώνεται στα έγγραφα της έγκρισης τύπου για την καινοτόμο τεχνολογία η οποία εγκρίνεται με την παρούσα απόφαση είναι «16».

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Βρυξέλλες, 25 Φεβρουαρίου 2016.


Για την Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Jean-Claude JUNCKER

(1) ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 1.

(2) Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 725/2011 της Επιτροπής, της 25ης Ιουλίου 2011, σχετικά με την καθιέρωση διαδικασίας για την έγκριση και πιστοποίηση καινοτομικών τεχνολογιών για τον περιορισμό των εκπομπών CO2 από επιβατικά οχήματα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 443/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 194 της 26.7.2011, σ. 19).

(3) https://circabc.europa.eu/d/a/workspace/SpacesStore/42c4a33e-6fd7-44aa-adac-f28620bd436f/Technical%20Guidelines%20February%202013.pdf

(4) Οδηγία 2007/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Σεπτεμβρίου 2007, για τη θέσπιση πλαισίου για την έγκριση των μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους, και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά (οδηγία-πλαίσιο) (ΕΕ L 263 της 9.10.2007, σ. 1).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Προκειμένου να προσδιοριστούν οι εξοικονομήσεις CO2 που είναι δυνατόν να αποδοθούν στη χρήση της ηλεκτρογεννήτριας σε όχημα κατηγορίας Μ1, πρέπει να προσδιοριστούν τα ακόλουθα:
1) οι συνθήκες δοκιμής·
2) ο εξοπλισμός δοκιμής·
3) ο προσδιορισμός της απόδοσης της καινοτόμου τεχνολογίας και της τεχνολογίας βάσης·
4) ο υπολογισμός της εξοικονόμησης εκπομπών CO2·
5) ο υπολογισμός του στατιστικού σφάλματος και της σημασίας των αποτελεσμάτων.

2. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ, ΜΟΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΑ
Λατινικά σύμβολα




εξοικονόμηση CO2 [g CO2/km]

CO2

Διοξείδιο του άνθρακα

CF

Συντελεστής μετατροπής (l/100 km) — (g CO2/km) [gCO2/l] όπως ορίζεται στον πίνακα 3
h


Συχνότητα όπως ορίζεται στον πίνακα 1

I

Ένταση ρεύματος κατά την οποία πραγματοποιείται η μέτρηση [A]

m

Αριθμός μετρήσεων του δείγματος

M

Ροπή [Nm]
n

Συχνότητα περιστροφής [min– 1] όπως ορίζεται στον πίνακα 1

P

Ισχύς [W]




Τυπική απόκλιση της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας [%]



Μέση τυπική απόκλιση της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας [%]





Τυπική απόκλιση της συνολικής εξοικονόμησης CO2 [g CO2/km]


U



Τάση δοκιμής κατά την οποία πραγματοποιείται η μέτρηση [V]


v



Μέση ταχύτητα οδήγησης του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης (NEDC) [km/h]


VPe



Κατανάλωση πραγματικής ισχύος [l/kWh] όπως ορίζεται στον πίνακα 2






Ευαισθησία της υπολογισθείσας εξοικονόμησης CO2 που σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα της ηλεκτρογεννήτριας


Ελληνικά σύμβολα


Δ



Διαφορά


ηB



Απόδοση εναλλάκτη βάσης [%]


ηMG



Απόδοση ηλεκτρογεννήτριας [%]






Μέσος όρος της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας σε σημείο λειτουργίας i [%]


Δείκτες

Ο δείκτης (i) αναφέρεται σε σημείο λειτουργίας

Ο δείκτης (j) αναφέρεται στη μέτρηση του δείγματος


MG



Ηλεκτρογεννήτρια


m



Μηχανικοί


RW



Πραγματικές συνθήκες


TA



Συνθήκες έγκρισης τύπου


B



Βάση


3. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

Οι συνθήκες δοκιμής πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στο πρότυπο ISO 8854:2012. (1)

4. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ

Ο εξοπλισμός δοκιμής πρέπει να είναι σύμφωνος με τις προδιαγραφές που ορίζονται στο πρότυπο ISO 8854:2012. (1)

5. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

Η αποτελεσματικότητα της ηλεκτρογεννήτριας πρέπει να προσδιορίζεται σύμφωνα με το πρότυπο ISO 8854:2012, με εξαίρεση τα στοιχεία που ορίζονται στην παρούσα παράγραφο.

Παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία στην αρμόδια για την έγκριση τύπου αρχή σύμφωνα με τα οποία το εύρος ταχυτήτων της ηλεκτρογεννήτριας είναι συνεπές με εκείνο που περιγράφεται κατωτέρω. Οι μετρήσεις διενεργούνται σε διάφορα σημεία λειτουργίας i, όπως ορίζεται στον πίνακα 1. Η ένταση ρεύματος της ηλεκτρογεννήτριας ορίζεται ως το ήμισυ της ονομαστικής έντασης για όλα τα σημεία λειτουργίας. Για κάθε ταχύτητα, η τάση και το ρεύμα εξόδου της ηλεκτρογεννήτριας πρέπει να διατηρούνται σταθερά, η τάση στα 14,3 V.

Πίνακας 1

Σημεία λειτουργίας


Σημείο λειτουργίας

i

Διάστημα σταθεροποίησης

[s]

Συχνότητα περιστροφής

ni [min– 1]

Συχνότητα

hi


1

1 200

1 800

0,25


2

1 200

3 000

0,40


3

600

6 000

0,25


4

300

10 000

0,10


Η απόδοση υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 1.

Τύπος 1



Όλες οι μετρήσεις απόδοσης πρέπει να πραγματοποιούνται διαδοχικά τουλάχιστον πέντε (5) φορές. Πρέπει να υπολογίζεται ο μέσος όρος των μετρήσεων σε κάθε σημείο λειτουργίας ().

Η απόδοση της ηλεκτρογεννήτριας (ηMG) υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 2.

Τύπος 2



Η ηλεκτρογεννήτρια οδηγεί σε εξοικονόμηση μηχανικής ισχύος σε πραγματικές συνθήκες (ΔPmRW) και συνθήκες έγκρισης τύπου (ΔPmTA), όπως ορίζονται στον τύπο 3.

Τύπος 3

ΔPm = ΔPmRW – ΔPmTA

Όταν η εξοικονόμηση μηχανικής ισχύος σε πραγματικές συνθήκες (ΔPmRW) υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 4 και η εξοικονόμηση μηχανικής ισχύος σε συνθήκες έγκρισης τύπου (ΔPmTA) σύμφωνα με τον τύπο 5.

Τύπος 4



Τύπος 5



όπου


PRW

:

Απαίτηση ισχύος σε «πραγματικές» συνθήκες [W], η οποία είναι 750W


PTA

:

Απαίτηση ισχύος σε συνθήκες έγκρισης τύπου [W], η οποία είναι 350W


ηB

:

Απόδοση του εναλλάκτη βάσης [%], η οποία είναι 67 %


6. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ CO2

Η εξοικονόμηση εκπομπών CO2 της ηλεκτρογεννήτριας υπολογίζεται με τον εξής τύπο:

Τύπος 6



όπου


v

:

Μέση ταχύτητα οδήγησης του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης (NEDC) [km/h], που είναι 33,58 km/h


VPe

:

Κατανάλωση πραγματικής ισχύος [l/kWh] όπως ορίζεται στον ακόλουθο πίνακα 2

Πίνακας 2

Κατανάλωση πραγματικής ισχύος


Τύπος κινητήρα

Κατανάλωση πραγματικής ισχύος (VPe)

[l/kWh]


Βενζινοκινητήρας

0,264


Βενζινοκινητήρας με υπερπλήρωση

0,280


Πετρελαιοκινητήρας

0,220



CF

:

Συντελεστής μετατροπής (CF) (l/100 km) — (g CO2/km) [gCO2/l] όπως ορίζεται στον πίνακα 3

Πίνακας 3

Συντελεστής μετατροπής καυσίμου


Είδος καυσίμου

Συντελεστής μετατροπής (l/100 km) — (g CO2/km) (CF)

[gCO2/l]


Βενζινοκινητήρας

2 330


Πετρελαιοκινητήρας

2 640



7. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ

Πρέπει να ποσοτικοποιούνται τα στατιστικά σφάλματα στα αποτελέσματα της μεθοδολογίας δοκιμών που προκλήθηκαν από τις μετρήσεις. Για κάθε σημείο λειτουργίας υπολογίζεται η τυπική απόκλιση όπως ορίζεται με τον ακόλουθο τύπο:

Τύπος 7



Η τυπική απόκλιση της τιμής της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας () υπολογίζεται με τον τύπο 8:

Τύπος 8



Η τυπική απόκλιση της απόδοσης της ηλεκτρογεννήτριας () οδηγεί σε σφάλμα στον υπολογισμό της εξοικονόμησης εκπομπών CO2 (). Το σφάλμα αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο 9:

Τύπος 9



8. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

Πρέπει να αποδεικνύεται για κάθε τύπο, παραλλαγή και έκδοση οχήματος εξοπλισμένου με την ηλεκτρογεννήτρια ότι το σφάλμα στην εξοικονόμηση εκπομπών CO2 που υπολογίζεται με τον τύπο 9 δεν είναι μεγαλύτερο από τη διαφορά μεταξύ της συνολικής εξοικονόμησης εκπομπών CO2 και του ελάχιστου ορίου εξοικονόμησης που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011 (βλέπε τύπο 10).

Τύπος 10



όπου:


MT

:

Ελάχιστο όριο (MT) [gCO2/km], που είναι 1 gCO2/km




:

Διορθωτικός συντελεστής CO2 λόγω της θετικής διαφοράς μάζας μεταξύ της ηλεκτρογεννήτριας και του εναλλάκτη βάσης. Για τον διορθωτικό συντελεστή πρέπει να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα στον πίνακα 4:

Πίνακας 4

Διορθωτικός συντελεστής CO2 λόγω της επιπλέον μάζας


Είδος καυσίμου

Διορθωτικός συντελεστής CO2 λόγω της επιπλέον μάζας ()

[g CO2/km]


Βενζινοκινητήρας

0,0277 · Δm


Πετρελαιοκινητήρας

0,0383 · Δm

Στον πίνακα 4 Δm εμφανίζεται η επιπλέον μάζα λόγω της εγκατάστασης της ηλεκτρογεννήτριας. Είναι η θετική διαφορά μεταξύ της μάζας της ηλεκτρογεννήτριας και της μάζας του εναλλάκτη βάσης. Η μάζα του εναλλάκτη βάσης είναι 7 kg.

9. Η ΗΛΕΚΤΡΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ

Η αρχή έγκρισης τύπου πρέπει να πιστοποιεί την εξοικονόμηση εκπομπών CO2 με βάση μετρήσεις της ηλεκτρογεννήτριας και του εναλλάκτη βάσης με τη μεθοδολογία δοκιμών που ορίζεται στο παρόν παράρτημα. Αν η εξοικονόμηση εκπομπών CO2 είναι χαμηλότερη από το όριο που αναφέρεται στο άρθρο 9 παράγραφος 1, εφαρμόζεται το άρθρο 11 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 725/2011.

(1) ISO 8854:2012 Road vehicles — Alternators with regulators — Test methods and general requirements (Οδικά οχήματα — Εναλλάκτες με ρυθμιστές — Μέθοδοι δοκιμών και γενικές απαιτήσεις), αριθμός αναφοράς ISO 8854:2012, δημοσιεύτηκε την 1η Ιουνίου 2012.

www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου