Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου

Προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου με πρόσκληση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλλουν δεσμευτικές προτάσεις μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016.

Η επένδυση, ύψους άνω των €250 εκατ. εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και του υπουργείου για την προώθηση νέων έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.
Ο υπουργός εκτιμά ότι θα υπάρξουν πολλοί υποψήφιοι και πολλά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και ένα από αυτά θα είναι η δημιουργία 3.000 νέων θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, τα οφέλη από τη νέα επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο είναι πολλαπλά:
 • Προσφέρει σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα στο Ελληνικό Δημόσιο
 • Αλλάζει θετικά το επενδυτικό τοπίο δημιουργώντας ένα νέο επενδυτικό κλίμα, συνεισφέροντας σημαντικά στη οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας μας,
 • Η Ελλάδα καθίσταται παράγοντας υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας και αποκτά δεσπόζουσα θέση στη νοτιανατολική Ευρώπη στο τομέα των μεταφορών
 • Δίνεται ώθηση στις μεταφορές εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρόμου
 • Δημιουργείται σημαντικός αριθμός νέων θέσεων εργασίας
 • Υποστηρίζεται η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ενισχύεται η εξωστρέφεια της Οικονομίας
 • Αλλάζει θεαματικά προς το καλύτερο το τοπίο των μεταφορών στη χώρα.
   
Ο ανάδοχος που θα προκύψει από το διαγωνισμό, θα συστήσει ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού (παραχωρησιούχος) και θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του Εμπορευματικού Κέντρου συνδυασμένων μεταφορών που θα κατασκευαστεί, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. Στους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού προβλέπεται υπέρ του δημοσίου η καταβολή ποσοστού επί του ετήσιου τζίρου της επένδυσης.
Το ποσοστό ορίζεται με μαθηματικό τύπο, ενώ σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του δημοσίου από την επένδυση το οποίο είναι:
-Για τα πρώτα 12 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα του Δημοσίου, ύψους 500.000 ευρώ ετησίως
-Από το 13ο χρόνο και έως το τέλος της παραχώρησης προβλέπεται εγγυημένο εισόδημα του Δημοσίου ύψους 1.500.000 ευρώ ετησίως
Το κριτήριο κατακύρωσης του διαγωνισμού είναι αποκλειστικά η πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά.
 
Η έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριασίου Πεδίου για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού Κέντρου, περιλαμβάνει:
 • Το χώρο ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. 588 στρεμμάτων, με δυνατότητα δόμησης περίπου 235.000 τ.μ. στεγασμένων χώρων. Έκταση και εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ.
 • Tο σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1450 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΟΣΕ Α.Ε.. Σημειώνεται ότι προβλέπεται επόμενος διαγωνισμός, όταν ολοκληρωθούν τα εν εξελίξει έργα για τη σιδηροδρομική λειτουργία.
Επιπροσθέτως, η έκταση ανάπτυξης του νέου Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου διαθέτει:
 • Οδικές συνδέσεις προς τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού και τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ και
 • Σιδηροδρομική σύνδεση με το εθνικό σιδηροδρομικό δίκτυο και τον εμπορικό λιμένα του Πειραιά (Νέο Ικόνιο).
Σημειώνεται, ότι οι διαδικασίες για το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριάσιου Πεδίου ξεκίνησαν το 2003. Επί 12 χρόνια το έργο ταλανιζόταν από αδράνειες, εμπλοκές και καθυστερήσεις, ενώ υπήρξαν δύο αποτυχημένοι διαγωνισμοί το 2006 και το 2009.

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου