Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Καλλιέργεια Σκόρδου | Καλλιεργητικές Τεχνικές


Καλλιέργεια Σκόρδου | Καλλιεργητικές Τεχνικές
Αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής διατροφής!



Χαρακτηριστικά

Το σκόρδο (Allium sativum) είναι ετήσιο ποώδης φυτό με καταγωγή την Ασία. Οι βολβοί του έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Το σκόρδο χρησιμοποιείται στη μαγειρική αλλά και για την παρασκευή φαρμάκων. Περιέχει την αλλισίνη, ουσία η οποία προσδίδει τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση.
Είναι ποώδες φυτό με ψευτοβλαστό, δηλαδή σχηματίζεται από φύλλα, το ένα μέσα στο άλλο όπου και καταλήγει σε ορθόκλαδη ροζέτα φύλλων λογχοειδών, με κεντρική νεύρωση όπως τα φύλλα των αγρωστωδών και του πράσου, έχοντας ένα ανοιχτό πράσινο χρώμα. Καλλιεργείται ως μονοετές. Δημιουργεί υπόγειους σύνθετους βολβούς από τους οποίους εκπτύσσεται μια θυσσανώδης ρίζα. Ο βολβός εξωτερικά περιβάλλεται από στρώσεις φύλλων και εσωτερικά περιέχει μικρούς αποταμιευτικούς βλαστούς ή αλλιώς σκελίδες. Η κάθε μια σκελίδα είναι ένα εν δυνάμει φυτό.

Ποικιλίες

Σε τι διαφέρουν οι ποικιλίες μεταξύ τους;

Στον αριθμό, το μέγεθος και την επίγευση των σκελίδων!

Έχουν δημιουργηθεί διάφορες ποικιλίες αφού έχει αρκετά μεγάλη οικονομική σημασία. Συγγενή είδη του σκόρδου είναι τα Allium vineale, Allium oleraceum και Allium ursinum. Τα δύο πρώτα είδη έχουν τη χαρακτηριστική μυρουδιά του σκόρδου, αλλά δεν έχουν την εμπορική αξία του A. sativum, καθώς οι βολβοί τους είναι μικροί με πολύ μικρές σκελίδες. Έτσι, μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο για νωπή κατανάλωση. Γενικότερα υπάρχουν ποικιλίες που διαφέρουν ως προς τις σκελίδες αν έχουν λιγες ή πολλές και αν είναι μικρού ή μεγάλου μεγέθους. Επίσης αν είναι λεπτοί οι χιτώνες που περιβάλλουν τις σκελίδες καθώς και τι χρώμα έχουν. Οι πιο διάσημες ποικιλίες σκόρδου είναι η California late garlic και η California early garlic.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Καλλιεργείται σε εδάφη γόνιμα με καλή αποστράγγιση. Τα βαριά εδάφη και αυτά τα οποία νεροκρατούν δημιουργούν προβλήματα στην καλλιέργεια, σαπίζει ο βολβός ενώ στα άγονα ξηρικά δεν μπορούν να μεγαλώσουν οι βολβοί. Πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη τα οποία αρδεύονται γιατί μπορεί να χρειαστεί άρδευση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η άρδευση σταματάει μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
Απαιτείτε ιδιαίτερη προετοιμασία του εδάφους πριν την εγκατάσταση. Πρέπει να γίνει βαθύ όργωμα στην συνέχεια δισκοσβάρνισμα και φρεζάρισμα γιατί το έδαφος πρέπει να είναι ψιλοχωματισμένο και μαλακό για να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη των βολβών. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου η καλλιέργεια πρέπει να είναι απαλλαγμένη από τα ζιζάνια. Η καταπολέμηση γίνεται με σκάλισμα ή με ζιζανιοκτόνα.
Φύτευση

Με τι πολλαπλασιάζονται τα σκόρδα;

Με σκελίδες και σπόρο!

Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με την φύτευση των σκελίδων του αλλά και με σπόρο, με μικρή πιθανότητα επιτυχίας όμως. Κατάλληλη εποχή για φύτευση είναι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη ώστε να μην υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες στα πρώτα στάδια ανάπτυξης.
Οι σκελίδες που χρησιμοποιούνται ως “σπόρος” θα πρέπει να είναι μεγάλες σε μέγεθος, να έχουν ομοιόμορφο σχήμα και να είναι υγιείς απαλλαγμένες ασθένειες και εχθρούς. Ο διαχωρισμός των σκελίδων από τον βολβό θα πρέπει να γίνει λίγο πριν την φύτευση. Οι αποστάσεις φύτευσης ορίζονται τα 10-15 cm επί της γραμμής και 20-25 cm μεταξύ των γραμμών γραμμών.
Συγκομιδή

Η συγκομιδή γίνεται όταν τα το υπέργειο μέρος ξεραθεί. Συνήθως συμβαίνει μετά από 7-8 μήνες ανάλογα την περιοχή και την ποικιλία, από Μάιο – Ιούνιο. Οι βολβοί αφαιρούνται από το έδαφος, γίνεται διαλογή και στη συνέχεια τοποθετούνται σε σωρούς για να ξεραθούν. Οι βολβοί μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 6-7 μήνες σε θερμοκρασία 0 0C και σχετική υγρασία 60 %.

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου