Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ

Κτηματαγορά: Το βαρίδι των 103 δισ. και οι ελπίδες ανάκαμψης

Εφιάλτης για την αγορά τα υποθηκευμένα ακίνητα. Συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια assets 33 δισ. Πώς μπορεί να γυρίσει η παρτίδα και το real estate να στηρίξει την ανάπτυξη. Τι περιμένουν οι άνθρωποι της αγοράς και τι ζητούν από το κράτος.

Κτηματαγορά: Το βαρίδι των 103 δισ. και οι ελπίδες ανάκαμψης

Βραδυφλεγή βόμβα για την αγορά real estate αποτελούν τα ακίνητα, συνολικής αξίας 103 δισ. ευρώ, που είναι υποθηκευμένα έναντι δανείων ιδιωτών και επιχειρήσεων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ταυτόχρονα, όμως, η αγορά ακινήτων μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη, καθώς σύμφωνα με διεθνείς μελέτες από το real estate και τις κατασκευές θα προέλθει το 50%-60% των νέων επενδύσεων.
Όπως υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο Prodexpo, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Alvarez & Marsal Μάριος Κολιόπουλος, ακίνητα αξίας περί τα 33 δισ. ευρώ είναι υποθηκευμένα έναντι μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το δυστύχημα είναι πως η πλειοψηφία των συγκεκριμένων ακινήτων έχει υποθηκευθεί με αξίες πολύ υψηλότερες από τις σημερινές και πολλοί φοβούνται πως η προώθηση του σχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια» θα συμπιέσει περαιτέρω τη χειμαζόμενη αγορά ακινήτων
. Το γεγονός πως οι εμπλεκόμενοι αποφεύγουν να γράψουν τις ζημίες διατηρεί την ισορροπία του τρόμου στην εγχώρια αγορά real estate, με τις τιμές να έχουν υποστεί μείωση περί το 40% από το 2008.

Όμως, τόσο ο κ. Κολιόπουλος όσο και τα στελέχη της αγοράς real estate υποστήριξαν χθες πως η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και η ενεργή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορούν να «αιμοδοτήσουν» την ελληνική αγορά ακινήτων.
Tο τελευταίο δωδεκάμηνο οι συναλλαγές στα εμπορικά ακίνητα της Ισπανίας και της Ιρλανδίας έφτασαν τα 13,3 δισ. και 4,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, μάλιστα, οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν αύξηση περί το 10% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2012, ενώ και στην Ισπανία καταγράφεται μικρή αύξηση περί το 1% τον τελευταίο χρόνο.
Στο συνέδριο επικρατούσε πάντως κατήφεια, με τα στελέχη της αγοράς να υποστηρίζουν πως τα προβλήματα του κλάδου είναι γνωστά από χρόνια, χωρίς να γίνεται κάτι ώστε να διορθωθούν.
 Πρόκειται για την έλλειψη κατάλληλου και σύγχρονου πολεοδομικού πλαισίου, τον μη καθορισμό χρήσεων γης, την έλλειψη διαφάνειας (δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις κ.λπ., ενώ υπάρχει μόνο ένας δείκτης, από την Τράπεζα της Ελλάδος, που περιλαμβάνει μόνο τις συναλλαγές που γίνονται μέσω τραπεζών), το δυσμενές και πολύπλοκο φορολογικό καθεστώς, η ρηχή αγορά λόγω μικρού όγκου συναλλαγών, η διαφθορά στις πολεοδομίες και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, ο περιορισμένος αριθμός έμμεσων επενδύσεων μέσω επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), η έλλειψη επενδυτικού προϊόντος (δηλαδή εμπορικά κέντρα άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων και γραφεία υψηλών προδιαγραφών άνω των 5.000 τ.μ).

Οι τρεις κατηγορίες επενδυτών

Ο κ. Γιάννης Περρωτής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Ακινήτων (ΣΕΑΚ) υποστήριξε πως, εκτός από τα προαναφερθέντα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της αγοράς είναι «η απουσία αποτελεσματικής δικαιοσύνης, δηλαδή η αδυναμία του να επιβληθεί ο νόμος σε εύλογο χρόνο, με λογικό κόστος και αποτελεσματικές διαδικασίες». Κατά τον κ. Περρωτή, «υπάρχουν τρεις κατηγορίες επενδυτών στα ακίνητα: Αυτοί που επένδυσαν πριν την κρίση και είναι σήμερα εντελώς κατεστραμμένοι, αυτοί που επένδυσαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ακούν ακόμα τις ίδιες υποσχέσεις και όσοι περιμένουν να επενδύσουν, κυρίως, όμως, «να αγοράσουν κοψοχρονιά». 
Διαφορετική άποψη εξέφρασε η Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια εργασιών (COO) στην επενδυτική εταιρεία Grivalia. Όπως είπε, «δεν ζούμε αλλού, όμως προσπαθούμε να λειτουργούμε με τη λογική πως ευκαιρίες υπάρχουν και στους πιο δύσκολους καιρούς. Εχουμε πραγματοποιήσει 300 εκατ. ευρώ επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια με καλές αποδόσεις». Πρόσθεσε πως «τώρα η δουλειά μας είναι να δημιουργούμε τις επενδύσεις». Εδωσε, μάλιστα, και θετικό τόνο στην παρέμβασή της τονίζοντας «πως το 2014, μόλις έγιναν εμφανή τα πρώτα σημάδια σταθερότητας, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα». Την ίδια άποψη εξέφρασε και η Λίλα Πατεράκη, διευθύντρια ανάπτυξης στη Zeus Capital Partners, η οποία τόνισε πως «το πιο βασικό για τους ξένους είναι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα».

Σε ακίνητα/κατασκευές το 60% των νέων επενδύσεων

Ο Γιάννης Γκικόπουλος, ανώτερο στέλεχος (Associate Partner) της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company, υποστήριξε πως με βάση τη διεθνή εμπειρία, το 50%-60% των νέων επενδύσεων, συνολικού ύψους περί τα 150 δισ. ευρώ, που χρειάζεται η Ελλάδα τα επόμενα 9-10 χρόνια, θα προέλθει από τα ακίνητα και τις κατασκευές. Κατά τον κ. Γκικόπουλο, οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνταν στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ ετησίως για την περίοδο 2000-2008, ενώ το 2014 υποχώρησαν στα 22 δισ. ευρώ. Για να κερδίσει η χώρα το χαμένο έδαφος χρειάζεται περί τα 15,5 δισ. ευρώ ετησίως πρόσθετων επενδύσεων, επισήμανε.
Από τα περίπου 150 δισ. ευρώ επενδύσεων που απαιτούνται την επόμενη δεκαετία, μόλις το 20% θα προέλθει από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με την ανάλυση της McKinsey. Συνεπώς, απαιτούνται 110-115 δισ. ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις. Άλλο 20% μπορεί να προέλθει, κατά τους αναλυτές της εταιρείας συμβούλων, από τα άμεσα και έμμεσα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων (έσοδα μεταξύ 5 και 10 δισ. ευρώ, καθώς και έμμεσα οφέλη μέχρι και 15 δισ. ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα χρειάζεται 80-90 δισ. ευρώ νέων ιδιωτικών επενδύσεων, που σύμφωνα με τη McKinsey μπορούν να προέλθουν από τομείς όπως η ανάπτυξη δικτύου παραθεριστικών κατοικιών (6,3 δισ. ευρώ), η αναβάθμιση/κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων (3-4 δισ. ευρώ), η ανάπτυξη πολύ μεγάλων παραθαλάσσιων τουριστικών συγκροτημάτων (2 δισ. ευρώ), τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων (περί το 1,2 δισ. ευρώ), η αναβάθμιση των λιμανιών κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και υποδομών, η εταιρεία συμβούλων βλέπει δυνατότητα επενδύσεων περί τα 9,5 δισ. ευρώ την προσεχή δεκαετία
Πηγή euro2day
www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου