Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Τι είναι o Exchange Rate Mechanism (ERM II)

Τι είναι ERM II;

Ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ERM II συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 1999 ως διάδοχος του ERM για να εξασφαλίσει ότι οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ του ευρώ και των άλλων νομισμάτων της ΕΕ να μην διαταράξουν την οικονομική σταθερότητα εντός της ενιαίας αγοράς, και να βοηθήσει τους εκτός της ζώνης του ευρώ χώρες να προετοιμαστούν για τη συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ. Το κριτήριο σύγκλισης για τη σταθερότητα της συναλλαγματικής ισοτιμίας απαιτεί συμμετοχή στον ERM II.

Εντός της ζώνης του ευρώ, υπάρχει μόνο ένα νόμισμα - το ευρώ - αλλά υπάρχουν και χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ με δικά τους νομίσματα, και την αποφυγή υπερβολικών διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες τους με το ευρώ ή αποκλίσεις για να βοηθά την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Είναι ο ERM II που παρέχει το πλαίσιο για τη διαχείριση των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των νομισμάτων της ΕΕ, και εξασφαλίζει τη σταθερότητα.
Η συμμετοχή στον ERM II είναι προαιρετική, αν και, ως ένα από τα κριτήρια σύγκλισης για την είσοδο στη ζώνη του ευρώ, μια χώρα πρέπει να συμμετέχουν στον μηχανισμό χωρίς σοβαρή ένταση κατά τα δύο τουλάχιστον χρόνια πριν για να μπορεί να προσαρμοστή για την υιοθέτηση του ευρώ.

Πώς ERM II  λειτουργεί;


Στον ERM II, η συναλλαγματική ισοτιμία της ζώνης του ευρώ κράτη-μέλη είναι σταθερή έναντι του ευρώ και επιτρέπεται μόνο να διακυμαινεται εντός καθορισμένων ορίων.  Ο ERM II βασίζεται σε μια συμφωνία μεταξύ των υπουργών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ζώνης του ευρώ κράτη-μέλη και της ζώνης του ευρώ κράτη μέλη, και Της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Καλύπτει τα εξής:

Μια κεντρική συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του νομίσματος της χώρας έχει συμφωνηθεί.
 Το νόμισμα στη συνέχεια αφήνεται να κυμανθεί έως 15% πάνω ή κάτω από αυτήν την κεντρική ισοτιμία.
Όταν είναι απαραίτητο, το νόμισμα υποστηρίζεται από την παρέμβαση (αγορά ή πώληση) για να κρατήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ εντός του περιθωρίου διακύμανσης ± 15%. Οι συντονισμένες παρεμβάσεις γινονται σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της ζώνης του ευρώ κράτη-μέλη.
Εκτός της ζώνης του ευρώ κράτη-μέλη στο πλαίσιο του ERM II  μπορούν να αποφασίσουν να διατηρήσουν ένα μικρότερο εύρος διακύμανσης, αλλά η απόφαση αυτή δεν έχει καμία επίπτωση στον επίσημο περιθώριο διακύμανσης ± 15%, εκτός αν υπάρχει συμφωνία για το θέμα αυτό από τους ενδιαφερόμενους φορείς του ERM II.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί τη λειτουργία του ERM II και διασφαλίζει το συντονισμό των monetary- και συναλλαγματικής πολιτικής. Το Γενικό Συμβούλιο διαχειρίζεται επίσης τους μηχανισμούς παρέμβασης, μαζί με την κεντρική τράπεζα του κράτους μέλους.
Ένα μέτρο της διατηρήσιμης οικονομικής σύγκλισης

Όταν ένα κράτος μέλος εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ, η κεντρική τράπεζα καθίσταται μέλος του Ευρωσυστήματος που αποτελείται από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ και της ΕΚΤ, η οποία ασκεί τη νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, ανεξάρτητα από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Η συνέπεια αυτού είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ δεν μπορεί πλέον να προσφύγει σε ανατίμηση του νομίσματος ή υποτίμηση για να διαχειρίζονται τις οικονομίες τους και να ανταποκριθούν στις οικονομικές κρίσεις.
Για παράδειγμα, δεν μπορούν πλέον να υποτιμήσουν το νόμισμά τους να επιβραδύνουν τις εισαγωγές και την ενθάρρυνση των εξαγωγών. Αντ 'αυτού, πρέπει να χρησιμοποιούν δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για να διαχειρίζονται τις οικονομίες τους με σύνεση.

Ο ERM II μιμείται αυτές τις συνθήκες βοηθώντας έτσι τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ να προετοιμαστούν γι 'αυτούς. Η επιτυχής συμμετοχή στον ERM II για δύο τουλάχιστον χρόνια, θεωρείται ως επιβεβαίωση της βιωσιμότητας της οικονομικής σύγκλισης και ότι το κράτος μέλος μπορεί να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο τους στην οικονομία της ζώνης του ευρώ. Παρέχει επίσης μια ένδειξη του κατάλληλου συντελεστή μετατροπής που πρέπει να εφαρμόζονται όταν το κράτος μέλος πληροί τις προϋποθέσεις και το νόμισμά της είναι αμετάκλητα καθορισμένες.
Νομισμάτων της ΕΕ που περιλαμβάνονται στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II)
Δανία: η δανική κορώνα εντάχθηκε στον ERM II από 1ης Ιανουαρίου 1999, και τηρεί μια κεντρική ισοτιμία 7,46038 με το ευρώ με ένα στενό περιθώριο διακύμανσης ± 2,25%.

Ελλάδα: η ελληνική δραχμή εντάχθηκε στον ERM II από 1ης Ιανουαρίου 1999, και παρατήρησε μια κεντρική ισοτιμία 353,109 στο ευρώ με κανονικό περιθώριο διακύμανσης ± 15%. Στις 17 Ιανουαρίου 2000 η κεντρική ισοτιμία ανατιμήθηκε έως 340,750. Η ελληνική δραχμή έφυγε από τον  ERM II , όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2001.

Εσθονία: η εσθονική κορώνα εντάχθηκε στον  ERM IIστις 28 Ιουνίου 2004, και τηρεί μια κεντρική ισοτιμία 15,6466 στο ευρώ με κανονικό περιθώριο διακύμανσης ± 15%. Communiquépdf (60 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου Η εσθονική κορώνα αριστερά ERM II, όταν η Εσθονία υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2011.

Λιθουανία: το λίτας Λιθουανίας εντάχθηκαν στον ERM II στις 28 Ιουνίου 2004, και τηρεί μια κεντρική ισοτιμία 3,45280 με το ευρώ με κανονικό περιθώριο διακύμανσης ± 15%. Communiquépdf (59 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου Το λίτας
Λιθουανίας θα αφήσειERM II , όταν η χώρα υιοθετεί το ευρώ, όπως της 1ης Ιανουαρίου 2015

Σλοβενία: το σλοβενικό τόλαρ εντάχθηκαν στον ERM II στις 28 Ιουνίου 2004, και παρατήρησε μια κεντρική ισοτιμία 239,640 στο ευρώ με περιθώριο διακύμανσης ± 15% (Communiquépdf (60 KB). Το τόλαρ άφησε ERM II όταν η Σλοβενία ​​υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2007.

Κύπρος: Η Κύπρος λίρας στο ΜΣΙ ΙΙ στις 2 Μαΐου 2005, και παρατήρησε μια κεντρική ισοτιμία 0.585274 για ένα ευρώ με περιθώρια διακύμανσης ± 15% (Communiquépdf (47 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου). Η Κύπρος λίρας στο ERM II αριστερά, όταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

Λετονία: το λατς Λετονίας εντάχθηκε στον ERM II στις 2 Μαΐου 2005, και τηρεί μια κεντρική ισοτιμία 0,702804 με το ευρώ με περιθώριο διακύμανσης ± 15%, αλλά η Λετονία διατηρεί μονομερώς ένα 1% περιθώριο διακύμανσης γύρω από την κεντρική ισοτιμία. Communiquépdf (47 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου. Η Λετονία άφησε ERM II , όταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ Την 1η Ιανουαρίου 2014

Μάλτα: η λίρα Μάλτας εντάχθηκε στονERM II  στις 2 Μαΐου 2005, και παρατήρησε μια κεντρική ισοτιμία 0,429300 με το ευρώ με περιθώριο διακύμανσης ± 15%, αλλά η Μάλτα υποστήριξε μονομερώς τη συναλλαγματική ισοτιμία της λίρας με την κεντρική ισοτιμία, χωρίς διακύμανση (Communiquépdf (51 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου). Η λίρα Μάλτας άφησε ,ERM II όταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

Σλοβακία: η κορώνα Σλοβακίας εντάχθηκε στονERM II , στις 28 Νοεμβρίου 2005 (Communiquépdf (60 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου), και παρατηρείται μια κεντρική ισοτιμία 38,4550 στο ευρώ μέχρι τις 19 Μαρτίου 2007, το επανεκτιμήθηκε σε 35,4424 (Communiquépdf (12 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου). Στις 29 Μαΐου 2008, έγινε και πάλι αναπροσαρμόζεται στα 30,1260 (Communiquépdf (60 KB) Επιλέξτε μεταφράσεις του προηγούμενου συνδέσμου), διατηρώντας παράλληλα την τυπική ζώνη διακύμανσης ± 15%. Η κορώνα Σλοβακίας άφησεERM II , όταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2009.

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου