Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

ΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται εντέχνως για "ρύθμιση' των κόκκινων δανείων αφορά μια πάγια τακτική παραπληροφόρησης της συγκυβέρνησης όπου ανοίγεται το θέμα ,αλλά στην πράξη η οποιαδήποτε ρύθμιση αφορά το 0,1% των εμπλεκομένων σε αυτά τα θέματα.
Πρακτικά ούτε κυρίαρχο πλέον Κράτος είμαστε ,αλλα και καταχρεωμένοι με Αγγλικό και Ευρωπαικό Δίκαιο ,χωρίς δικαίωμα επιλογών ή γελοιωδώς όπως αναφέρονται ,κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων .
Το προπτωχευτικό δίκαιο αλλά και το πτωχευτικό δίκαιο επηρεάζουν άμεσα την σταθερότητα του Τραπεζικού συστήματος παγκοσμίως με ασύλληπτα νούμερα κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να επιλυθούν αυτά τα θέματα εάν δεν υπάρχει κεντρική απόφαση εφαρμογης του από την ΕΚΤ .
Η κρισιμότητα της κατάστασης της Ελληνικής Οικονομίας δεν επιτρέπει ρεαλιστική εφαρμογή του υφιστάμενου δικαίου 2ης ευκαιρίας και του εφαρμοζόμενου σε προηγμένες οικονομικά Πτωχευτικού Δικαίου
Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της ΕΚΤ ορίζοντας ότι Ο πρώτος λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ., και αρνούμενοι με ένα μεγάλο «Όχι» στα σχέδια και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) που είχαν καταθέσει για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, είπε ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Μέσω αυτών των σχεδίων , οι διοικήσεις των τραπεζών ήλπιζαν ότι θα πετύχαιναν καλύτερη αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων δανείων και κατ’ επέκταση σημαντικά χαμηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες. Η απόρριψη των σχεδίων των τραπεζών για αντιμετώπιση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, ανεβάζει σημαντικά τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.
Σύμφωνα με αναλυτές, μετά την απόρριψη των σχεδίων, το έλλειμμα ή καλύτερα οι επιπλέον προβλέψεις που πρέπει να διενεργήσουν οι τράπεζες για την κάλυψη των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια θα φτάσουν τα 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον στα 5-6 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι πρόσθετες προβλέψεις για την κάλυψη και των προβληματικών δανείων προς τα νοικοκυριά. Έτσι, ο πρώτος λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης προσεγγίζει τα 13 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης των χαρτοφυλακίων των τραπεζών (Asset Quality Review- AQR). Μετά το AQR θα ξεκινήσουν τα stress test τα οποία θα ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου και με βάση τα αποτελέσματα τους θα προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τα stress test θα έχουν δύο τμήματα. Το ένα είναι το βασικό σενάριο και με τις μακροοικονομικές παραδοχές που θα θέσει η ΕΚΤ (εξέλιξη ΑΕΠ, ανεργία, τιμές ακινήτων κ.ά.) θα υπολογιστούν οι η κερδοφορία των τραπεζών και οι προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την τριετία 2015-2017. Το δεύτερο σενάριο είναι το δυσμενές , όπου με πιο αυστηρές μακροοικονομικές παραδοχές θα προσδιοριστούν η κερδοφορία και οι προβλέψεις.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους, διατηρούν ελπίδες ότι θα επικρατήσει το βασικό σενάριο, που αφήνει περιθώρια για να αναζητηθεί ιδιωτική συμμετοχή στις αυξήσεις...
Αυτά περσισότερο για τους πανηγυρίζοντες την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και την εφαρμογή πτωχευτικού δικαίου ως έχει ήδη ψηφιστή αλλά δεν εφαρμόζεται . Ας μην ξεχνάνε επίσης΄ότι το πτωχευτικό δίκαιο αφορά επιχειρήσεις που έχουν ακολουθήσει την διαδικασία ανακήρυξης πτώχευσης μέσω Δικαστηρίων
Το πραγματικό πρόβλημα είναι πέραν της ανάγκης προπτωχευτικού δικαίου ώστε να προλαμβάνει την πτώχευση των επιχειρήσεων ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε διαδικασία πτώχευσης χωρίς ανακήρυξη πτώχευσης.
Μέχρι λοιπόν να υπάρχουν οι προυποθέσεις παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά και αλλαγής του Τραπεζικού συστήματος (φευ) το σταγονόμετρο ελπίδας θα τρέχει ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΆ πολύ αργά......
Βέβαια το εντυπωσιακό είναι ότι κάθε φορά που γίνεται ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζικών Επιχειρήσεων καίτοι συνυπολογίζονται τα κοκκινα δανεια στον δανεισμό της Ελλάδας τα ξαναβάζουν στο Τραπέζι..
Άραγε πόσες φορές θα τα βάλουν ακόμα ...χαχχχ καθότι μόνο για γέλια ή κλάματα είναι η Θρασύτατη και χωρίς καμία αιδώ καταλήστευση του Ελληνικού λαού.

www.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου