Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ

"Τσεκούρι" σε δικαιούχους του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού
Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Δραματικές περικοπές στις δαπάνες για προνοιακά επιδόματα, επικουρικές και κύριες συντάξεις που φτάνουν ακόμα και το 60% προβλέπει το νέο Μνημόνιο που ψήφισε η Βουλή τα χαράματα της περασμένης Παρασκευής.

Πάνω από 3,3 εκατομμύρια πολίτες αυτής της χώρας, συνταξιούχοι και οικογενειάρχες με χαμηλά εισοδήματα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται. Συγκεκριμένα, οι περικοπές που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου ανέρχονται σε 60% για τα προνοιακά επιδόματα, σε 28% στις επικουρικές συντάξεις και σε 6% στις κύριες συντάξεις.

Οι περικοπές αυτές αποτυπώνονται στο Μνημόνιο σαν ποσοστό 2% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας και "κρύβουν" πίσω τους συνολικά μειώσεις 3,6 δισ. ευρώ το 2015 -2016. Και, μάλιστα, πρέπει να καθοριστούν επ’ ακριβώς σε συμφωνία με τους δανειστές και να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή το αργότερο έως τα τέλη Οκτωβρίου ή αλλιώς σε μόλις... δυόμισι μήνες από σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δήλωσή της, μετά το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής, η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ συνέδεσε ευθέως την εφαρμογή ενός εκτεταμένου πακέτου μέτρων για τις συντάξεις με την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αναλογικά, οι μεγαλύτερες περικοπές αφορούν τα προνοιακά επιδόματα, ακολουθούν οι επικουρικές συντάξεις και έπειτα, οι κύριες συντάξεις. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το Μνημόνιο, πρέπει αν υπάρξει :

* Μείωση 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ από τα προνοιακά επιδόματα (ΕΚΑΣ, ΑμεΑ, τέκνων, δήμων κλπ.) από το 2016. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σχετική δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς μία μείωση κατά 900 εκατ. ευρώ της δαπάνης για επιδόματα, θα φέρει μία περικοπή τους κατά 60%.

Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μια μελέτη αξιολόγησης των παροχών του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Η μείωση των προνοιακών επιδομάτων συνδέεται με την εισαγωγή του προγράμματος του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε πανελλαδική κλίμακα τον Απρίλιο του 2016. Εξάλλου, το Μάρτιο του 2016, πρέπει να έχει κόψει το ΕΚΑΣ στο 20% των δικαιούχων του (περίπου 140 -150 εκατ. ευρώ).

* Μείωση 1,5 % του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ στις επικουρικές και στις κύριες συντάξεις το 2015 -16.

Πρώτες στη... σέντρα των μειώσεων είναι οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρη Στρατούλη, το έλλειμμα των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας προβλέπεται για το 2015 -16 στα 1,2 δισ. ευρώ.

Το Μνημόνιο προβλέπει εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, αν δεν βρεθεί εναλλακτικός τρόπος αυτοχρηματοδότησής τους.

Σε περίπτωση που εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα παραπάνω ταμεία θα προκύψει μία μείωση 28% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ το επόμενο 15μηνο, δηλαδή από το δ΄τρίμηνο του 2015 έως το τέλος του 2016.

Μένει ακόμα 1,5 δισ. ευρώ από μνημονιακό στόχο του 2,7 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να εξοικονομηθούν από τις δαπάνες για τις συντάξεις. Το ποσό αυτό πρέπει να βρεθεί από τις κύριες συντάξεις και αντιστοιχεί στο 6% του σημερινού επιπέδου των δαπανών για αυτές.

WWW.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου