Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Οικονομοτεχνικά στοιχεία για την καλλιέργεια της Φράουλας στην Ελλάδα


Οικονομοτεχνικά στοιχεία για την καλλιέργεια της Φράουλας στην Ελλάδα




Η φράουλα είναι πολυετές, δικότυλο, έρπον κυρίως αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό με τριχωτά σύνθετα φύλλα που αποτελούνται από 3 φυλλάρια που τα περιθώρια τους είναι πριονωτά. Τα άνθη της είναι λευκά, μονογενή ή και ερμαφρόδιτα και φύονται σε μικρές ταξιανθίες που ξεκινούν από τις μασχάλες των φύλλων. Όσο ο χρόνος περνάει, οι ρίζες του φυτού γίνονται ξυλώδεις και αναπτύσσονται παραφυάδες που ριζώνουν αναπτύσσοντας νέα φυτά

. Γενικά, είναι φυτό των ψυχρών περιοχών, απαντάται όμως σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της Γης, διότι διαθέτει πολύ μεγάλη γενετική ποικιλομορφία που της επιτρέπει να εγκλιματίζεται σε ποικίλα περιβάλλοντα.


Η φράουλα στην Ελλάδα καλλιεργείται από πολύ παλαιά ως υπαίθρια πολυετής καλλιέργεια, ενώ τα τελευταία χρόνια ως μονοετής ή διετής καλλιέργεια.


Η συνολική έκταση κυμαίνεται περί τις 9.000 στρέμματα, ενώ αρκετά από αυτά καλύπτονται (τούνελ ή θερμοκήπια ) για παραγωγή πρώιμων ή εκτός εποχής καρπών. Η συνολική παραγωγή ανά έτος κυμαίνεται περί τους 15.000 τόνους.


Στις νότιες περιοχές της χώρας μας η φράουλα φυτεύεται τον Οκτώβριο. Αυτή είναι και η πιο κατάλληλη εποχή για τη διαμόρφωση (διαφοροποίηση) των ανθέων της όταν αρχίζει να μειώνεται η διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία.


Με την έλευση του χειμώνα το φυτό εισέρχεται σε ένα είδος λήθαργου και προκειμένου να είναι σε θέση αργότερα να ανθοφορήσει παραγωγικά πρέπει αυτή την εποχή να δεχθεί χαμηλές θερμοκρασίες λίγο κάτω των 7oC. Κατόπιν με την έλευση της άνοιξης η φράουλα παράγει τα άνθη της που θα δώσουν τους καρπούς και έχουμε κορύφωση της παραγωγής.


Στη συνέχεια όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι η θερμοκρασία και η διάρκεια της ημέρας αυξάνονται και τότε τα φυτά της φράουλας εισέρχονται στην αναπαραγωγική φάση αναπτύσσοντας τους στόλωνες που είναι ένας τρόπος για αγενή πολλαπλασιασμό του φυτού.


Το κόστος εγκατάστασης μιας θερμοκηπιακής μονάδας για να φιλοξενήσει μια καλλιέργεια φράουλας είναι σχετικά υψηλό και ανέρχεται στις 4.000-6.000 ευρώ το στρέμμα. Στις σύγχρονες καλλιέργειες χρησιμοποιούνται υψηλοαποδοτικά υβρίδια με πυκνότητα φύτευσης τα 7.000 φυτά το στρέμμα, με απόδοση που φτάνει τους 2-5 τόνους προϊόντος ανά στρέμμα. Το κόστος παραγωγής για τη φράουλα διαμορφώνεται στα 0,95- 1,05 ευρώ το κιλό καθώς επιβαρύνεται από το υψηλό κόστος της χειρωνακτικής συγκομιδής.


Η πρώιμη παραγωγή φράουλας ξεκινάει στα τέλη Δεκεμβρίου με μικρές ποσότητες και τιμές παραγωγού που φτάνουν τα 3 ευρώ το κιλό, ενώ σταδιακά υποχωρούν και οι μεγάλες ποσότητες διατίθενται σε τιμές μεταξύ 1-1,10 ευρώ το κιλό.


Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού βρίσκεται στα 2 ευρώ το κιλό με τις ποσότητες να είναι ικανοποιητικές.


Η μέση τιμή της φράουλας την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της παραγωγής έφτασε κατά μέσο όρο στα 1,40 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον παραγωγό από τη Βάρδα Ηλείας, Κ. Θανασούλα.


Αξιόλογη είναι η προσπάθεια της ομάδας παραγωγών φράουλας «Υρμίνη» στην περιοχή της Ηλείας που αποτελείται από 35 μέλη και καλλιεργεί περίπου 2.000 στρέμματα από τα 9.000 που καλλιεργούνται συνολικά στη χώρα μας.


Η ομάδα εξάγει το 80% της παραγωγής της σε ανατολικές χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία, το 10% στη Δυτική Ευρώπη, ενώ το υπόλοιπο 10% καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.


Έξοδα/Έσοδα Τιμές/Αποδόσεις


Κόστος εγκατάστασης θερμοκηπίου 4.000-6.000 ευρώ/στρέμμα


Κόστος παραγωγής 0,95-1,05 ευρώ/στρέμμα


Μέση τιμή φράουλας 1,40 ευρώ/κιλό


Απόδοση καλλιέργειας 2.000-5.000 κιλά/στρέμμα


ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ ΑΠΘ

WWw.mikromes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου