Σε μια εποχή που η επιχειρηματικότητα έχει ποινικοποιηθεί οι επαγγελματίες, όσοι έχουν εναπομένει, αναζητούν μια όαση, στην ιστορικά πρωτοφανή καταστροφή τους.
Μόλις και μετά βίας 250.000 επαγγελματίες παραμένουν ζωντανοί, έχοντας ασφαλιστική ενημερότητα από τις 750.000 περίπου στο σύνολο, λίγο πριν τηνρύθμιση των 100 δόσεων2. Τα 2/3 των επαγγελματιών είναι ασφυκτικά εγκλωβισμένα χωρίς ούτε καν δικαίωμα πτώχευσης με το σημερινό πτωχευτικό δίκαιο να σφυρίζει αδιάφορα.
Σε αυτή την άνιση μάχη με τον ρεαλισμό τα 59 εμπορικά επιμελητήρια, θεωρητικά, θα έπρεπε να είναι η σοβαρή φωνή τους απέναντι στην πολιτεία. Και παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων επιμελητηρίων, ένα απλό περπάτημα σε κεντρικό δρόμο με πολλά κλειστά μαγαζιά απηχεί την κραυγή-απάντηση των επαγγελματιών απέναντι στους υπευθύνους.
Αναρωτιούνται οι επαγγελματίες, μα γιατί να πληρώνω συνδρομή (σημερινό ΓΕΜΗ)3καθότι η αναγκαστική συνδρομή μέλους είναι παράνομη; Τι ανταποδοτικό έχω από τα επιμελητήρια πέραν των γκισέδων με τους υπαλλήλους που ζητούν εν είδει Δημοσίου Υπαλλήλου έγγραφα (Υπηρεσία Μιας στάσης)4.

Καίτοι τα Επιμελητήρια οφείλουν να προάγουν και να στηρίζουν τηνεπιχειρησιακή στρατηγική5 ενός ολόκληρου λαού, στην συνείδηση των επαγγελματιών έχει πρακτικά καταγραφεί σαν ένα κλειστό κλαμπ ολίγων παραβλέποντας τις όποιες επιτυχημένες παρεμβάσεις των κατά νομόΕπιμελητηρίων6.
Με μοχλό τα επιμελητήρια συνάπτονται διμερείς συμφωνίες με άλλαΕπιμελητήρια εξωτερικούΔήμους, δημιουργούνται συνέργειες, δημιουργούνται Αναπτυξιακές εταιρείες7 κ.ά.
Θα έλεγε εύκολα κανείς ωραία μου ακούγονται όλα αυτά, αλλά και άλλα τόσα που δεν περιγράφονται, το αποτέλεσμα όμως ποιο είναι;
Πως μπορώ να εμπιστευτώ τους ήδη επικεφαλής που έχουν οδηγήσει την χώρα εδώ που είναι; Θα μπορούσαν χωρίς Θεσμικό πλαίσιο που να έχουν αυξημένη εποπτεία, να είχαν αλλάξει την σημερινή επαγγελματική Πομπηία;
Αλλά και πως μπορεί να γίνει η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης όταν η ίδια η διαδικασία εκλογής των 8+1 μελών του ΔΣ  που εκφράζουν  την ΚΕΕΕ8χαρακτηρίζεται ως μελάνωμα αντιδημοκρατικό καθότι εκλέγει τους αντιπροσώπους της χωρίς αναλογικό σύστημα (!!!) επιτρέποντας την Μονοκαθεδρία του νικητή !!!!
Γεγονός που αναδεικνύει την παθογένεια, ενός συστήματος που επικοινωνεί με την βάση του σώματος επιλεκτικά. 
Σοβαρότατο σημείο αναφοράς στην σημερινή τραγική κατάσταση είναι και η συμμετοχή των μελών (καταγεγραμμένα, ταμειακώς εντάξει) κ.ά. που κλειδώνουν αρνητικά, την επιδιωκόμενη αθρόα συμμετοχή μελών απαξιώνοντας τον θεσμό.
Η δε αναζήτηση αναπτυξιακών προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ ή κονδυλίων δείχνει την εσωστρέφεια και την ανορθόδοξη τακτική στήριξης αποκλειστικά από τον κρατικό κορβανά.
Η επιχειρησιακή ικανότητα θα έπρεπε να στοχεύει στην Προαγωγή μέσω καινοτόμων (πρωτίστως πατενταρισμένων) προϊόντων - υπηρεσιών που μπορούν να συνεισφέρουν στην αλυσίδα αξίας με προστιθέμενη υψηλή αξία.  
Αντί αυτού σήμερα όλοι έχουν επιδοθεί σε ένα γαϊτανάκι κυνηγιού την ιδέας αγνοώντας (προφανώς από αμέλεια) ότι η οποιαδήποτε καινοτόμα ιδέα πρέπει να πατεντάρεται9 για να μην πληρώνουμε στην Google - Microsoft, Qualcam κλπ την ιδέα που εμείς οι ίδιοι παράγουμε.
Αντίστοιχα η ανάπτυξη και χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με όραμα μέσωcrowd funding10είναι αχαρτογράφητο έδαφος ακόμα για τα Επιμελητήρια!
Όπως  επίσης και οι συνέργειες άμεσες με τα Ερευνητικά Ιδρύματα τη χώρας πχ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Δημόκριτος, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά. που παράγουν αλλά και προάγουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες  μέσω Spinoff. 
Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν μέσω ΤΤΙP11  θα περιμέναμε κάποια ανακοίνωση για την επαχθή αυτή συμφωνία από το συλλογικό όργανο ΚΕΕΕ αναφορικά για το σχεδιαζόμενο μαύρο μέλλον των Μικρομεσαίων.
Αντίστοιχα τα αλλοδαπά Επιμελητήριαοργώνουν τον κόσμο και δη την Ελλάδα για προώθηση των προϊόντων τους την ώρα που η εσωτερική διαμάχη μεταξύ Επιμελητηρίων αναμοχλεύεται καθημερινά  (ΞΕΕ με ΚΕΕΕ)12 στην ήδη ασθενή και ταλαιπωρημένη σάρκα των επιχειρήσεων. 
 
Στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας13, εκεί όπου όλοι ζητούν το Κράτος να δώσει χρήματα (συμμετοχική διαδικασία), τα Επιμελητήρια χρειάζεται να ανακτήσουν το κύρος τους στην συνείδησή της κοινωνίας, με πολύ δουλειά με εφαλτήριο την αναδιοργάνωση τους.
Η κοινωνία περιμένει την πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση με μοχλό ανάπτυξης  θεωρητικά τα Επιμελητήρια όπως σε όλες τις χώρες τις προηγμένες Οικονομικά χώρες.
Ελπίζουμε ότι οι 59 θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τις παθογένειες και θα αλλάξουν την ροή την σημερινή σαν πολέμιοι αλλά και νικητές της κρίσης.
Τα Επιμελητήρια και οι Διοικήσεις τους, πρέπει να υπερβούν τα εσωτερικά τους, για να στηρίξουν τα μέλη τους, ειδικότερα σήμερα.
Παραπομπές
(1)http://kourdistoportocali.com/post/41067/gb
(2)http://www.dikaiologitika.gr/site/tag/%CF%81%CF%8D%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B7
(3)https://www.google.com/analytics/web/#management/Property/a33285601w60519028p61899286/
(4)http://www.businessportal.gr/onestopshop.php
(5)http://www.msc-ebs.gr/
(6)http://www.ebeh.gr/web/guest/press-releases;jsessionid=62D3039083AE61B230100A9FA657E944?p_p_id=EXT_6_INSTANCE_jZ5x&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_EXT_6_INSTANCE_jZ5x_struts_action=%2Fext%2Fjournal_articles_mat_ml2%2Fview&_EXT_6_INSTANCE_jZ5x_groupId=14&_EXT_6_INSTANCE_jZ5x_articleId=817792&_EXT_6_INSTANCE_jZ5x_version=1.0
(7)http://archive.in.gr/Reviews/article.asp?lngReviewID=993&lngChapterID=1090&lngItemID=1091
(8)http://www.uhc.gr/newsite/info/pdf/legislation/2081.pdf
(9)http://marketnews.gr/article/132629/ellhnikes_patentes_kai_to_allhthwrisma_tou_kratous
(10)http://www.capital.gr/story/2121692
(11)https://stop-ttip.org/
(12)http://www.dimokratiki.gr/25-02-2015/pira-kata-tou-xee-apo-tin-kentriki-enosi-epimelitirion-ellados
(13)http://www.asxetos.gr/pedia/paradosi/laiki-sofia/i-xora-pou-anthei-i-16312.html
* Ο κ. Γιώργος Χατζηαναγνώστου είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων 
www.fotavgeia.blospot.com