Η δυναμική είσοδος ελληνικών επιχειρήσεων στην αναπτυσσόμενες αγορές της Αιγύπτου και των Αραβικών Εμιράτων, βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ), μέλος του Δικτύου ENTERPRISE EUROPE NETWORK, παρουσία πλήθους μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Κατά την διάρκεια την εκδήλωσης, οι παριστάμενοι επιχειρηματίες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά των αγορών, τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτές, τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται καθώς και για τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αναπτυσσόμενης οικονομίας της Αιγύπτου, ο κ. Αθανάσιος Μακρανδρέου, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Β΄ στο Κάιρο, ανέφερε ότι «οι τομείς με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι η Ενέργεια, οι Υποδομές, οι Τηλεπικοινωνίες και οι νέες Τεχνολογίες, οι Μεταφορές και η Υγεία, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές στη γείτονα χώρα ανήλθαν το 2014 σε 755,7 εκατ. ευρώ, έναντι 593,6 το 2013, καταγράφοντας σημαντική αύξηση, με κυριότερα προϊόντα τα ορυκτά καύσιμα, το βαμβάκι, τα φρούτα και τους καρπούς, τα καπνά, το χαρτί».
Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα επενδύσεων 40 δισ. Δολαρίων, σε ενεργειακά και αναπτυξιακά έργα για την τόνωση της οικονομίας, ενώ ο κ. Μακρανδρέου αναφέρθηκε και στις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν για τα ελληνικά προϊόντα, λόγω της αναβάθμισης των πολιτικών σχέσεων με την Ελλάδα, της κρίσης με την Τουρκία και της συρρίκνωσης του μεριδίου της καθώς και του εμφυλίου στη Συρία.
Η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, ανέρχεται σε 1,4 δις δολ., ενώ δραστηριοποιούνται 50 εταιρείες μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, σε Τράπεζες, Κατασκευές, Ναυτιλία, Ενέργεια, Τρόφιμα, Άρδευση, Ένδυση, Υλικά Συσκευασίας κ.λπ.
Η είσοδος στην αγορά της Αιγύπτου, σύμφωνα με τον κ. Μακρανδρέου, «μπορεί να γίνει με απευθείας πώληση μέσω αντιπροσώπου – διανομέα, με μειοδοτικούς διαγωνισμούς, με συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις και με επιχειρηματική αποστολή ελληνικών επιχειρηματικών φορέων».
Παρουσιάζοντας το επιχειρηματικό περιβάλλον στο Ντουμπάι, ο κ.Μιχαήλ Βρεττάκης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α' του γραφείου ΟΕΥ στο Ντουμπάι, επισήμανε ότι «μόνο στα επόμενα 7 χρόνια, θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 30 δισ. δολάρια σε κατασκευές, 25 δισ. σε ενέργεια, 20 δισ. στις μεταφορές και 11 δισ. στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείρισης υδάτων. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα το 2014 ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών, ανήλθε μόλις σε 413 εκατομμύρια, αναδεικνύοντας τα τεράστια περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυσή τους. Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα ορυκτέλαια, οι γούνες και τα ενδύματα, αλλά και τα οικοδομικά υλικά, οι ηλεκτρικές συσκευές και τα προϊόντα ομορφιάς».
Ήδη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δραστηριοποιούνται 200 επιχειρήσεις, ενώ στα κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, ξεχωρίζουν το σταθερό πολιτικό και φορολογικό καθεστώς, αλλά και η εξασφάλιση εύκολης παραμονής.
Το Άμπου Ντάμπι, επιδιώκει επίσης, τη διαφοροποίηση της οικονομίας του σε άλλους τομείς όπως πετροχημικά, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αεροπορικές μεταφορές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπηρεσίες logistics και στον πολιτιστικό τουρισμό.
Στους τομείς με έντονη δραστηριότητα, ξεχωρίζουν ο τουρισμός (κατασκευή νέων πολυτελών ξενοδοχείων και αξιοθέατων), η υγεία (κατασκευή νέων νοσοκομείων), οι ΑΠΕ, τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα, οι μεταφορές (δημιουργία σιδηροδρομικού δικτύου, οδοποιία, υποδομές για θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, ο εξερχόμενος τουρισμός πολυτελείας, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τεχνολογίας.
Για την είσοδο στην αγορά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων όπως επισήμανε ο κ. Βρεττάκης «είναι απαραίτητη η συνεργασία με εγχώρια εταιρεία ή Εμιρατινό πολίτη, είτε ως εισαγωγέα ή αντιπρόσωπο (για εξαγωγές), είτε ως εταίρο (με ποσοστό 51% για τη σύσταση εταιρείας)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου