Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Νέο κανόνι στο λιανεμπόριο
Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Σε κατασχέσεις ακινήτων της Αφοί Κωνσταντακάτου, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού, προχώρησαν οι τράπεζες σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr. Η συρρίκνωση των πωλήσεων, η εμφάνιση ζημιών (4,79 εκατ. ευρώ το 2013) και ο υψηλός τραπεζικός δανεισμός οδήγησαν σε οικονομικό αδιέξοδο την εταιρεία, η οποία παρότι είχε τη στήριξη των τραπεζών, προσέφυγε στο άρθρο 99 τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, η αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 δεν έγινε δεκτή και στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της Αφοί Κωνσταντακάτου, που θεωρεί ότι δεν υπάρχει προοπτική επιβίωσης, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης την οποία εξέτασε η δικαιοσύνη τον Μάρτιο. Η κατάσταση όμως, είναι έκρυθμη και γι’ αυτό μεγάλος αριθμός των 200 εργαζομένων της εταιρείας -που έχουν λαμβάνειν 800.000 ευρώ- βρίσκεται σε επίσχεση.

Στο σφυρί

Με στόχο την ικανοποίηση των οφειλών, οι πιστώτριες τράπεζες, όπως γνωρίζει το Capital.gr, έχουν κατασχέσει για οφειλή της τάξης των 5 εκατ. ευρώ:

- Ακίνητο έκτασης τριών στρεμμάτων στο οποίο βρίσκεται ένα τριώροφο και ένα ισόγειο κτήριο με δύο υπόγεια. Θα εκπλειστηριαστεί στις 6 Μαΐου με τιμή πρώτης εκκίνησης 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του.
- Το κτήριο κεντρικής αποθήκης της εταιρείας στον Αυλώνα που βρίσκεται σε οικόπεδο 31,1 στρεμμάτων στο οποίο βρίσκονται κτήριο αποθήκης επιφάνειας 10,1 χιλιάδων τ.μ., κτήριο γραφείων με ισόγειο επιφάνειας 165 τ.μ. και όροφο 132 τ.μ., κτήριο καταστήματος με ισόγειο 328 τ.μ. και όροφο 286 τ.μ. και φυλάκιο. Θα εκπλειστηριαστεί στις 29 Απριλίου με τιμή πρώτης εκκίνησης 3,3 εκατ. ευρώ, ποσό μεγαλύτερο της αντικειμενικής που διαμορφώνεται σε 2,4 εκατ.
- Κατάστημα στην Καλλιθέα της Αθήνας με τιμή πρώτης προσφοράς 319 χιλιάδων ευρώ που αντιστοιχεί στην αντικειμενική αξία του.
- Τα κτήρια κεντρικής αποθήκης της εταιρείας στο Βοτανικό που βρίσκονται σε οικόπεδο 4 στρεμμάτων. Θα εκπλειστηριαστούν στις 13 Μαΐου με τιμή πρώτης εκκίνησης 2,7 εκατ. ευρώ, όση και η αντικειμενική.
- Κατάστημα στο Βύρωνα της Αθήνας 128 τ.μ. Θα εκπλειστηριαστεί στις 27 Μαΐου προς 473 χιλιάδες ευρώ όσο και η αντικειμενική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο των ακινήτων, συνολικής αξίας 23 εκατ. ευρώ, είναι δεσμευμένο έως ποσού 16 εκατ. ευρώ.

Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος

Σύμφωνα με πληροφορίες  κατά τη συνάντηση το Μάρτιο εργαζομένων της Αφοί Κωνσταντακάτου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας διεμήνυσε ότι η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι μόνιμη, όπως και ότι οι τράπεζες έπαυσαν την περαιτέρω χρηματοδότηση. Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ταχθούν υπέρ της αίτησης πτώχευσης της εταιρείας, καθώς ο πλειστηριασμός της ακίνητης περιουσίας της θα επιτρέψει την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.

Όπως επισημαίνεται στο πρακτικό συμφιλίωσης των δύο πλευρών, η εταιρεία το Σεπτέμβριο είχε λάβει δανεισμό 900 χιλιάδων ευρώ «αλλά δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους κανένα ποσό από αυτό. Τα παραπάνω οι εργαζόμενοι δεν τα έμαθαν από εκπρόσωπο της εταιρείας, αλλά με δικές τους προσπάθειες». Ωστόσο, σύμφωνα με την Αφοί Κωνσταντακάτου, το ποσό αυτό καταβλήθηκε για οφειλές προς το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Η εταιρεία είχε εμφανίσει το 2013 κύκλο εργασιών της τάξης των 24 εκατ. ευρώ από περισσότερα από 52 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ κατά τα τελευταία χρόνια παρέμενε ζημιογόνος. Η έδρα της βρίσκεται στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, ενώ διέθετε 36 καταστήματα σε 16 πόλεις.

Από το 1919

Όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεσή της, η εταιρεία ιδρύθηκε από το Μαρίνο Κωνσταντακάτο σε συνεργασία με τους αδελφούς του Βασίλη και Λευτέρη το 1919. Τα πρώτα χρόνια εισήγαγε ηλεκτρολογικό υλικό (καλώδια, μονωτήρες, στύλους, κ.λ.π.) με το οποίο εφοδίαζε, κυρίως, τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που υπήρχαν τότε σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Στο τέλος της δεκαετίας του ΄30 η εταιρεία έχει ήδη καταλάβει μία από τις πρώτες θέσεις στον κλάδο της. Όμως, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η επιχείρηση διέκοψε τη λειτουργία της το 1941 για να μην συνεργασθεί με τους κατακτητές και υφίσταται ολική καταστροφή.

Μετά τον πόλεμο, η εταιρεία ξεκίνησε κυριολεκτικά από το μηδέν, χωρίς καθόλου κεφάλαια, με μοναδικό εφόδιο την καλή φήμη της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το καλό όνομα υπό τις συνθήκες αυτές είχε καθοριστική σημασία: Ήταν απαραίτητο για να δοθούν πιστώσεις χωρίς εγγύηση από προμηθευτές ανάμεσα στα ελάχιστα εργοστάσια του εξωτερικού που λειτουργούσαν τότε. Η εταιρεία κατόρθωσε να επαναδραστηριοποιηθεί γρήγορα και μέσα σε λίγα χρόνια, το 1953, κατέκτησε την πρώτη θέση στον κλάδο της.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 η ίδρυση της ΔΕΗ και η σταδιακή εξαγορά των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρισμού, στερεί την εταιρεία από ένα σημαντικό τμήμα της πελατείας της. Γι΄ αυτό, η εταιρεία κατεύθυνε τις πωλήσεις της προς τους ηλεκτρολόγους – εγκαταστάτες που είχαν αναλάβει τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Την εποχή αυτή άρχισε σταδιακά η είσοδος στην εταιρεία της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών. Με πανεπιστημιακή μόρφωση και όρεξη για δουλειά άνοιξαν νέους ορίζοντες στην οικογενειακή επιχείρηση.

Τις επόμενες δεκαετίες συνεχίστηκε η επέκταση της εταιρείας, ενώ οι αποθήκες στον Αυλώνα που βγαίνουν στο σφυρί κατασκευάστηκαν μόλις το 2005.


Πηγή:.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου