Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΟΜΑΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422
Tel: 00966 12 66 90 824
E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr
Προϊστάμενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α΄

Οκτώβριος 2014
ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΟΜΑΝ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΟΜΑΝ

Γενικά Στοιχεία

Συνολική Εκταση 309.500 τετραγωνικά χλμ
Σύνολο Ακτών 2.092 χιλιόμετρα
Κυριότερες Πόλεις Μασκάτ (πρωτεύουσα)
Salalah, Nizwa, Ruwi, Sur,
Qurayyat, Mora

Καλλιεργήσιμες Εκτάσεις 590 τετραγωνικά χλμ

Πρωτεύουσα Μασκάτ

Νόμισμα Ριάλι Ομάν

Κλιματολογικές Συνθήκες Ιούνιος (31 – 38 Βαθμοί)

Ιανουάριος (20-25 Βαθμοί)
Πολίτευμα Μοναρχία

Νομικό Σύστημα Ισλαμικός Νόμος (Σαρία) –

Νομοθεσία για επιχειρήσεις που διέπεται από τις αρχές του αστικού δικαίου

Αρχηγός Κράτους και Πρωθυπουργός Σουλτάνος Qaboos Bin Said Al Said

Διεθνή Αεροδρόμια Μuscat International Airport –

Salalah Airport

Λιμένες Mina Sultan Qaboos Muscat,

Salalah, Sohar

Πληθυσμός 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι

Αύξηση πληθυσμού 3,30%

Αλλοδαποί εργαζόμενοι 900.248 (στοιχεία 2007)

Εργατικό Δυναμικό 968.800 (στοιχεία 2007)

Δημογραφική κατανομή του πληθυσμού 0-14 ετών 42,7%

15-64 ετών 54,5%

65 ετών και άνω 2,8%

Ποσοστό Αναλφαβητισμού 81,4%

Ανδρικός Αναλφαβητισμός 86,8%

Γυναικείος Αναλφαβητισμός 73,5%

Διοικητικές Περιφέρειες 11 επαρχίες

Γλώσσες Αραβική. Ομιλούνται επίσης η

Αγγλική, Urdu, Baluchi και

Σουαχίλι

Ωρες εργασίας Ιδιωτικός τομέας (8 πρωϊ έως και 7 το απόγευμα)

Δημόσιος τομέας (7.30 πρωϊ έως και 2.30 το μεσημέρι)

Αύξηση Α.Ε.Π. 43%

Aύξηση πραγματικού Α.Ε.Π. 5% (2010) 5,4% (2011) 3,5% (2012)

5,1% (2013)

Πληθωρισμός 3,2% (2010) 4,1% (2011)

3,5% (2012) 1,6% (2013)

Ισοζύγιο Προϋπολογισμού (% Α.Ε.Π.) 0,80% (2011) 6,3% (2012)

Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών 10,67 δις $ (2011) 10,22 δις $ (2012)

7,249 δις $ (2013)

Κανονισμοί Συναλλάγματος ποσά που υπερβαίνουν τις 6.000

Ριάλια ή αντίστοιχα ποσά θα πρέπει να δηλώνονται στις αρμόδιες αρχές

κατά την είσοδο και έξοδοαπό τη χώρα

Αλλοδαπές Αμεσες Επενδύσεις 3.485,5 εκατομμύρια Ριάλια Ομάν

Εξωτερικό Δημόσιο Χρέος 10,74 δις $ ΗΠΑ

Βασικοί Εμπορικοί Εταίροι Νότιος Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά

Εμιράτα, Ινδία, Σαουδική Αραβία,Ιράν, Κατάρ, Σομαλία, Κίνα,

Γερμανία και ΗΠΑ

Κύριες εξαγωγές πετρέλαιο και προϊόντα του, βασικά

μέταλλα, πλαστικά προϊόντα, χημικά και ορυκτά

Κύριες εισαγωγές μηχανήματα και μηχανολογικός

εξοπλισμός, βιομηχανοποιημένα

προϊόντα, τρόφιμα και ζώντα ζώα

Μέλος σε Διεθνείς Οργανισμούς Συμβούλιο Συνεργασίας των Χωρών

του Κόλπου (GCC Coutries),

Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου,Παναραβική Περιοχή Ελευθέρου

Εμπορίου, Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Επίσημες αργίες Eid-Al-Fitr, Eid-Al-Adha,
Μουσουλμανικό Νέο Ετος, Γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ (9 Μαρτίου)
και Εθνική Επέτειος (18 Νοεμβρίου)


2.Επιχειρείν στο Σουλτανάτο του Ομάν

Οποιαδήποτε επιχείρηση προκειμένου ξεκινήσει δραστηριότητα στην αγορά του Ομάν απαιτείται να αποκτήσει αριθμό εμπορικού μητρώου από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς και από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Παράλληλα θα πρέπει να αποκτήσει άδεια άσκησης επιχειρηματικότητας από την Νομαρχία της πρωτεύουσας Μασκάτ ή οποιαδήποτε άλλη Νομαρχία, όπου πρόκεται να δραστηριοποιηθεί μία επιχείρηση. Αλλα επιπλέον δικαιολογητικά είναι πιθανόν να ζητηθούν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές ανάλογα με το είδος και τις δραστηριότητες της επιχείρησης.

2.1.Ισχύον Νομικό Καθεστώς

2.1.1. Εμπορική Νομοθεσία – Εμπορικές Επιχειρήσεις (Βασιλικό Διάταγμα 4/1974)

Αναφέρονται τα είδη των εταιρειών: ανώνυμες εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, μεικτές επιχειρήσεις, εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο είναι οι βασικές κατηγορίες εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Ομάν. Επίσης από το ισχύον εμπορικό δίκαιο προβλέπονται μετατροπές σε μία εμπορική επιχείρηση ή συγχωνεύσεις εμπορικών επιχειρήσεων.

2.1.2. Εμπορικό Δίκαιο (Βασιλικό Διάταγμα 55/1990)

Το εμπορικό δίκαιο αναφέρεται στους κανονισμούς που αφορούν όσους έχουν εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, όπου περιλαμβάνονται και τα εμπορικά συμβόλαια, τα εμπορικά εργαλεία και μηχανισμοί και όλα τα ζητήματα που αφορούν το πτωχευτικό δίκαιο επιχειρήσεων.

2.1.3. Εμπορικές Εγγραφές (Βασιλικό Διάταγμα 3/1974)

Ολες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εγγράφονται στο Εμπορικό Μητρώο του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας. Σε όλα τα επίσημα έγγραφα και δικαιολογητικά θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός μητρώου (Commercial Registration Number – CCR). Το εμπορικό μητρώο είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους όπου καταγράφονται οι εξής πληροφορίες:

· έμποροι, επιχειρηματίες και εμπορικές επιχειρήσεις των οποίων η έδρα άσκησης των δραστηριοτήτων τους είναι το Σουλτανάτο του Ομάν

· υποκαταστήματα και γραφεία επιχειρήσεων που λειτουργούν στο Ομάν και η έδρα των οποίων είναι είτε στο εξωτερικό, σε τρίτη χώρα, είτε σε άλλη περιοχή του Ομάν διαφορετική από εκείνη του υποκαταστήματος ή του γραφείου της συγκεκριμένης επιχείρησης

· τροποποιήσεις και αλλαγές στην αρχική εγγραφή μιάς επιχείρησης καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση ή αλλαγή στα καταστατικά άρθρα μιάς εμπορικής επιχείρησης

· αποφάσεις αναφορικά με την εκκαθάριση ή την αναστολή εργασιών μιάς επιχείρησης ή αδυναμία άσκησης εμπορικών δραστηριοτήτων απο συγκεκριμένο επιχειρηματία

· αποφάσεις αναφορικά με τη δήλωση πτώχευσης μιάς επιχείρησης

· πώληση, τροποποίηση ή συγχώνευση μιάς επιχείρησης

Μεμονωμένοι αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, απασχολούμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες, μικροκαλλιεργητές και σε επιχειρήσεις θαλασσίων μεταφορών εξαιρούνται από την εγγραφή στα Εμπορικά Μητρώα. Το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας μπορεί επίσης να συμπεριλάβει στις εξαιρέσεις και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ή κατηγορίες επιχειρήσεων.

2.1.4. Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις

Για την οργάνωση και ενίσχυση της βιομηχανικής δραστηριότητας στο Ομάν εφαρμόζεται ο νόμος του 1978 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικών μονάδων ή βιομηχανικών εγκαταστάσεων όπου παράγονται επεξεργασμένες πρώτες ύλες ή μερικώς επεξεργασμένα προϊόντα.

Η βιομηχανική άδεια εκδίδεται από την Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και θα πρέπει να εκδοθεί σε διάστημα προγενέστερο της έναρξης λειτουργίας της συγκεκριμένης βιομηχανικής μονάδας καθώς επίσης και αν πρόκειται να γίνουν οποιεσδήποτε αλλαγές ή τροποποιήσεις σε μία ήδη λειτουργούσα βιομηχανική μονάδα. Απαραίτητη επίσης είναι και η εγγραφή στην Γενική Διεύθυνση Βιομηχανίας του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

2.1.5. Λειτουργία αλλοδαπών επιχειρήσεων

Εμπορικές επιχειρήσεις με αλλοδαπό εταίρο πρέπει να εφαρμόζουν τις διατάξεις της νομοθεσίας για τα ξένα κεφάλαια (Βασιλικό Διάταγμα 102/1994) – Foreign Investment Law – FCIL) πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Οι αλλοδαποί υπήκοοι υποχρεούνται να έχουν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας ώστε να συμμετέχουν σε μία εμπορική, βιομηχανική ή τουριστική επιχείρηση ή και να κατέχουν μετοχές σε μία ημεδαπή επιχείρηση, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις αλλοδαπές επιχειρήσεις. Οι αιτήσεις για έκδοση αδειών για αλλοδαπές επιχειρήσεις υποβάλλονται στο Εμπορικό Μητρώο του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Στις παρακάτω περιπτώσεις δεν απαιτείται η χορήγηση αδείας:

· επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες βάσει ειδικών συμβολαίων ή συμφωνιών που έχουν με την κυβέρνηση ή αυτές που απορρέουν από Βασιλικά Διατάγματα

· υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται ως «απολύτως απαραίτητες για το Σουλτανάτο» κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Υπουργικού Συμβουλίου

2.1.6. Ιδιοκτησιακό Καθεστώς

Οποιοσδήποτε υπήκοος του Σουλτανάτου του Ομάν μπορεί να είναι κάτοχος ιδιοκτησίας καθώς και υπήκοοι των Χωρών-Μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας με μερικούς περιορισμούς. Αλλοδαπές επιχειρήσεις και υπήκοοι άλλων χωρών δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί ιδιοκτησίας (Βασιλικό Διάταγμα 05/1980), δεν επιτρέπεται να είναι ιδιοκτήτες εκτός από συγκεκριμένες ειδικές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά αλλοδαποί υπήκοοι μπορουν να είναι ιδιοκτήτες κτηματομεσιτικών γραφείων ειδικότερα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερου τουριστικού ενδιαφέροντος – Integrated Tourism Companies (ITC) – από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

2.1.7. Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
2.1.7. (α) Υδρευση

Το Σουλτανάτο του Ομάν βρίσκεται γεωγραφικά στην πλέον άνυδρη και ξηρή περιοχή του πλανήτη. Το 65% των αναγκών της χώρας σε νερό προέρχεται από γεωτρήσεις και πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις ενώ το υπόλοιπο 35% προέρχεται από αφαλατώσεις των θαλασσίων υδάτων. Από τις αρμόδιες αρχές της χώρας έχει εκπονηθεί εθνικό σχέδιο διατήρησης των υδάτινων πόρων με σκοπό την περαιτέρω ορθολογικοποίηση και βελτίωση των πρακτικών κατανάλωσης νερού και ανακάλυψη νέων υδάτινων αποθεμάτων από γεωτρήσεις. Παράλληλα παρατηρείται σημαντική αύξηση στις αφαλατώσεις ενώ συγχρόνως βελτιώνονται οι έρευνες αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό των μεθόδων αφαλάτωσης.

Ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού, με ποσοστό περίπου 92%, ενώ το υπόλοιπο 8% καταναλώνεται από τη βιομηχανία και άλλους συναφείς τομείς.

2.1.7. (β) Ηλεκτρική Ενέργεια

Οι πηγές παραγωγής ενέργειας είναι κυρίως θερμικές και από φυσικό αέριο ενώ η ηλιακή και αιολική ενέργεια χρησιμοποιούνται πολύ λιγότερο. Επίσης υπό συζήτηση είναι και η παραγωγή ενέργειας με τη χρήση του λιθάνθρακα. Η κυβέρνηση εφαρμόζει διευρυμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων στο τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ως συνέπεια της αυξημένης ζήτησης στις αστικές περιοχές και του υψηλού κόστους παραγωγής. Μέχρι το 2009 είχε τεθεί ο στόχος να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι κρατικές επιχειρήσεις ενώ απευθύνει πρόσκληση προς αλλοδαπούς επενδυτές να αναλάβουν την χρηματοδότηση νέων ανεξάρτητων ενεργειακών έργων (Independent Power Projects – IPP) με σκοπό την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Το Ομάν επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα διασύνδεσης των δικτύων ενέργειας μεταξύ όλων των Χωρών-Μελών του Κόλπου. Η σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Η Δημόσια Αρχή Υδάτινων Πόρων και Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η αποκλειστική ρυθμιστική αρχή σε θέματα ενέργειας και είναι υπεύθυνη για την διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και πόσιμου νερού σε όλη την επικράτεια.

2.1.7. (γ) Οδικό Δίκτυο

Το Ομάν διαθέτει ένα εκτεταμένο σύγχρονο οδικό δίκτυο, συνολικού μήκους 23.349 χιλιομέτρων το οποίο επεκτείνεται σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση στηρίζει την επέκταση του υπάρχοντος οδικού δικτύου καθώς και τον εκσυγχρονισμό των μεγάλων οδικών αρτηριών ώστε να ανταποκρίνεται επαρκώς στην συνεχώς αυξανόμενη κυκλοφορία.

2.2. Αρχές και Οργανισμοί Προώθησης Επιχειρηματικότητας
2.2.1. Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας

Το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας έχει θέσει σε λειτουργία την υπηρεσία παροχής βοήθειας σε επενδυτές, υπηρεσία της μιάς στιγμής «one-stop-shop» μέσω της οποίας χορηγούνται οι απαιτούμενες άδειες άσκησης επιχειρηματικότητας και λειτουργίας μιάς επιχείρησης. Αυτές οι άδειες είναι η εγγραφή στα Εμπορικά Μητρώα του Υπουργείου, η εγγραφή στα Μητρώα του αντίστοιχου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου καθώς και η σχετική άδεια από την Νομαρχία της πρωτεύουσας Μασκάτ ή από αντίστοιχες αρχές άλλων διοικητικών περιφερειών της χώρας. Οι άδειες αυτές είναι προαπαιτούμενα για την άσκηση επιχειρηματικότητας.

2.2.2. Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Ομάν εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Παρέχει οικονομικές, νομικές, εμπορικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλοδαπούς επενδυτές ενώ παράλληλα προωθεί τις διμερείς εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις με άλλες χώρες καθώς και τις ανταλλαγές διαφόρων επιτροπών, τεχνικών και εμπειρογνωμόνων.
Οποιαδήποτε επιχείρηση ασκεί εμπορική δραστηριότητα πρέπει υποχρεωτικά να εγγράφεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο είτε στην πρωτεύουσα Μασκάτ είτε σε γραφεία του Επιμελητηρίου σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι εταιρικές συνδρομές είναι κυμαινόμενες και εξαρτώνται αφενός από το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας και αφετέρου από το ύψος του επενδεδυμένου κεφαλαίου.

2.2.3. Κέντρο Προώθησης Αλλοδαπών Επενδύσεων και Ανάπτυξης των Εξαγωγών (Oman Centre for Investment Promotion and Export Development – OCIPED)

Ο εν λόγω φορέας έχει αποκλειστικό σκοπό την προώθηση και στήριξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Οι υπηρεσίες που παρέχει αφορούν την προώθηση των επενδύσεων, εγχώριων και αλλοδαπών, σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας καθώς και η ενίσχυση των εξαγωγών τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών σε αγορές-στόχους του εξωτερικού. Ο εν λόγω Οργανισμός διαθέτει δύο τμήματα, την Γενική Διεύθυνση για Προώθηση Επενδύσεων και την Γενική Διεύθυνση για Ενίσχυση των Εξαγωγών.

2.2.4. Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Export Credit Guarantee Agency – ECGA)

O εν λόγω φορέας χρηματοδοτείται 100% από την κυβέρνηση, συνεργάζεται στενά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα της χώρας και παρέχει τις εξής υπηρεσίες:

· κάλυψη εξαγωγικών πιστώσεων σε εγχώριους εξαγωγείς

· συνδρομή εξαγωγέων για λήψη χαμηλότοκων δανείων

· διευκολύνσεις στις επιχορηγήσεις των εξαγωγέων στην περίοδο προ της φόρτωσης των εμπορευμάτων

· χρηματοδοτική ενίσχυση και μετά τη φόρτωση

· ασφαλίσεις προϊόντων και εμπορευμάτων

2.2.5. Δημόσιος Οργανισμός για Βιομηχανικές – Οικονομικές Ζώνες (The Public Establishment for Industrial Estates (PEIE)

O εν λόγω δημόσιος φορέας ιδρύθηκε με Βασιλικό Διάταγμα το 1993 με αποκλειστικό έργο την ανάπτυξη και διαχείριση βιομηχανικών ζωνών που καθορίζονται από το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Παράλληλα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, άλλες αρχές και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Ολες οι βιομηχανικές – οικονομικές ζώνες είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση διαφόρων επιχειρήσεων ενώ διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους και χώρους για διανομές των προϊόντων. Παράλληλα στηρίζει και συνδράμει τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε συγκεκριμένες ζώνες μέσω διαφόρων υπηρεσιών καθώς επίσης συμμετέχει στην από κοινού προώθηση των προϊόντων των επιχειρήσεων.

Οι εκτάσεις στις βιομηχανικές – οικονομικές ζώνες παραχωρούνται με την μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) για χρονική περίοδο 25 ετών (ανανεώσιμη έως και 99 χρόνια). 
οι αιτήσεις για παραχώρηση εκτάσεων υποβάλλονται στον Διευθυντή του αρμόδιου Οργανισμού.

2.3.1. Τραπεζικός και Χρηματοπιστωτικός Τομέας
2.3.1. Κεντρική Τράπεζα του Ομάν
Η Κεντρική Τράπεζα του Ομάν είναι αρμόδια για την άσκηση της νομισματικής πολιτικής στη χώρα. Είναι επίσης η ρυθμιστική αρχή για την λειτουργία όλων των εμπορικών τραπεζών της χώρας καθώς και για όλους τους φορείς που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing companies), ανταλλακτήρια συναλλάγματος, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και άλλες.
2.3.2. Χρηματοπιστωτικός Τομέας

Πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας είναι η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που κρίνονται απαραίτητες, με άμεσο και αποκλειστικό στόχο τη μεγαλύτερη απελευθέρωση του τομέα και την καλλίτερη οργάνωσή του.

Οι ξένες τράπεζες έχουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας υποκαταστημάτων τους καθώς επίσης επιτρέπεται και η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις τοπικές τράπεζες. Οι τοπικές τράπεζες ενθαρρύνονται προς την ανάπτυξη διεθνών δραστηριοτήτων και συνεργασιών με τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών. Σε δέκα εμπορικές τράπεζες επιτρέπεται να εμπλέκονται σε επενδυτικά προγράμματα και να έχουν αντίστοιχες δραστηριότητες. Οι κρατικές τράπεζες είναι δύο, η «Oman Housing Bank» και η «Oman Development Bank».

Εξη εταιρείες με 31 υποκαταστήματα σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται στους τομείς της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών υπηρεσιών, υπηρεσιών κεφαλαιαγοράς και άλλες.

2.3.3. «Oman Development Bank»

Η τράπεζα «Oman Development Bank» δημιουργήθηκε με σκοπό την ενθάρρυνση και προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Παρέχει συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε μεγάλα έργα και προγράμματα στους τομείς της γεωργίας, της βιομηχανίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και σε άλλους τομείς.

Επίσης παρέχει χαμηλότοκα δάνεια για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν την εκπαίδευση, την υγεία, την γεωργία, την υγεία και υγιεινή των ζώων, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την βιομηχανία και προγράμματα ενίσχυσης του τουρισμού. Το 50% κάθε προγράμματος χρηματοδοτείται από τη τράπεζα, εφόσον πρόκειται για τη περιοχή της πρωτεύουσας Μασκάτ και κατά 56% εάν πρόκειται για περιοχές εκτός της πρωτεύουσας, ενώ το επιτόκιο είναι μόλις 3%.

ΦΟΡΕΙΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ

1.Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας

Sultanate of Oman

Ministry of Commerce and Industry

www.mocioman.gov.om

2.Oman Chamber of Commerce and Industry

P.O. BOX 1400

Postal Code 112, Ruwi

Sultanate of Oman

Tel: 00968 2476 3700

Fax: 00968 2470 8497

E-Mail: occi@chamberoman.com

www.chamberoman.com

3.The Public Authority for Investment Promotion and Export

Development (PAIPED)

Sultanate of Oman

P.O. BOX 25 Wadi Kabir – P.C. 117

Tel: 00968 2462 3300 – 2462 3333

Chairman Office

Tel: 00968 2462 3303, 2462 3302

Fax: 00968 2462 3332

Investment Department

Tel: 00968 2462 3343 – 2462 3350

Fax: 00968 2462 3331

Export Department

Tel: 00968 2462 3364 – 2462 3365

Fax: 00968 2462 3334

Admin. And Finance Department

Tel: 00968 2462 3325 – 2462 3340

Fax: 00968 2462 3335

E-Mail: invest@PAIPED.com, info@PAIPED.com

Export@PAIPED.com, Admin@PAIPED.com


4.Export Credit Guarantee Agency of Oman (S.A.O.C.) – ECGA

P.O.BOX 822, Muscat Postal Code 100

Tel: 00968 2481 3979/80

Fax: 00968 2481 2380

E-Mail: info@ecgaoman.com.om

www.ecgooman.com



5.The Public Establishment for Industrial Estates (PEIE)

Rusayl 124, Muscat Oman

Tel: 00968 2415 5100

Fax: 00968 2444 9095

E-Mail: info@peie.com

www.peie.com



6.Central Bank of Oman

P.O. BOX 1161

Postal Code 112, Ruwi Sultanate of Oman
Tel: 00968 2477 7777

Fax: 00968 2478 8995

www.cbo-oman.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου