Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

«Γενική Γραμματεία Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

«Γενική Γραμματεία Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
Ένα αίτημα δεκαετιών, εθνική στρατηγική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης Κοινωνικής Σωτηρίας σήμερα
Του Βαγγέλη Κεφάλα
πολιτικού και διοικητικού επιστήμονα επιμελητηριακού εμπειρογνώμονα

«Κάθε σχέδιο που καταστρώθηκε σε περίοδο ηρεμίας, θα αποτύχει όταν οι συνθήκες γίνουν ακραίες» (Κλέμενς φον Μέττερνιχ)

Είναι βέβαιο ότι η Ευρωζώνη και τα κράτη μέλη της δεν διέθεταν το δόκιμο σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης ακραίων συνθηκών. Το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Η όποια διαχείριση του ανθρωπιστικοκοινωνικοοικονομικού μείζονος εθνικού μας ζητήματος, επιβάλλεται να διαθέτει πιλότο συγκεκριμένης δόκιμης εθνικής πολιτικής για την πολυπάσχουσα οικονομία μας και έξοδό μας από την κρίση, ήτοι τον αναγκαίο εθνικό στρατηγικό στόχο, που η νέα κατ΄ εντολή λαού Κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας, ως εκ της ρητής πολιτικής δέσμευσής της ,προεκλογικά και κυβερνητικά, καλείται απαρέγκλιτα, αποφασιστικά και υπερβατικά τολμηρά να υπηρετήσει μέσα στο υφιστάμενο σήμερα πολυδυσχερές οικονομικό γίγνεσθαι. 
Η ενεργή και διαρκής συμμετοχική δημοκρατική στήριξή της στην κυρίαρχη πρωτογενή λαϊκή βάση της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημά της στην άσκηση ενός νέου μοντέλου Παραγωγικής Διακυβέρνησης για την Ελλάδα, πιλότου για τη οικοδόμηση της Νέας Ευρώπης των Λαών.

Από το 2008, με την εγκαθίδρυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Πρωτοβουλίας«Small Business Act (SBA) , για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πολιτικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), θεσπίζεται η βασική αρχή «Think Small First» (-σκέψου πρώτα σε μικρή κλίμακα-προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις).

Από το Σεπτέμβριο 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας και πάλι την μεγάλη σημασία των ΜμΕ για την οικονομία, προέβη σε Δημόσια Διαβούλευση για την αναβάθμιση της Πρωτοβουλίας κατά την περίοδο 2015-2020, στοχεύοντας σε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή πολιτική για την στήριξη των ΜμΕ.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι Έλληνες Μικρομεσαίοι Έμποροι-Επαγγελματίες –Βιοτέχνες πιέζουν σταθερά τις Κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα συμμόρφωσης-ανταπόκρισης στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία.

Κάποιες διαχρονικές αποσπασματικές φιλότιμες προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν αποτελεσματικά.

Η πρωτόγνωρη ανθρωπιστική-κοινωνική-οικονομική κρίση επέδραμε ολομέτωπα κατασαρώνοντας κυριολεκτικά, πλήττοντας καίρια και κύρια το χώρο των Ελληνικών ΜμΕ. Το επιβεβαιώνουν αδρά οι αριθμοί των εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων και ανέργων, τα γεωμετρικά αυξανόμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τράπεζες, ιδιώτες και δημόσιο, οι αυτοχειρίες μικροεπιχειρηματιών, η όζουσα ανθρωπιστική κρίση με σοβαρή επαπειλή διατάραξης της κοινωνικής συνοχής.

Ο χώρος των ΜμΕ, λόγω και του χαρακτήρα του ως βασικού πυλώνα του κοινωνικού ιστού, προσφέρεται για την αναδιαρθρωτική επανίδρυση της οικονομίας από την βάση, με την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων, από τα κάτω προς τα πάνω, και όχι το αντίστροφο που λαθεμένα και εμμένοντας επιδίωξαν οι Μνημονιακές Κυβερνήσεις επικεντρώνοντας στις ξένες μεγάλες επενδύσεις που ποτέ δεν ήρθαν.

Η ενδογενής αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότηση, ιδιαίτερα και ειδικότερα στον χώρο των Μικρών, Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και των Αυτοαπασχολουμένων Επιτηδευματιών, απαιτεί εξειδικευμένη στοχευτικού χαρακτήρα, και με κλαδική προσέγγιση, κυβερνητική πρωτοβουλία, με προτεραιότητα στις δραστηριότητες με παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

Προς τούτο,
παίρνοντας υπόψη κα τα όσα διαλαμβάνονται στα δεσμευτικά κείμενα της Κυβέρνησης και του Κυβερνητικού Κόμματος (ΕΘΝΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜμΕ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΙΣΤΟΠΙΗΣΗΣ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ),

προτείνεται να συσταθεί
«Γενική Γραμματεία Ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»
με αποκλειστική καθολική αρμοδιότητα να
παράγει, προάγει, διαχειρίζεται και υλοποιεί την ολοκληρωμένη και ολική εθνική και ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική για τις Ελληνικές Μεσαίες, Μικρές, Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και τους Αυτοαπασχολούμενους Επιτηδευματίες, με την ενδογενή αναπτυξιακή παραγωγική ανασυγκρότησή τους, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Αθήνα 23 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαγγέλης Κεφάλας είναι υπάλληλος στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, και Μέλος εκπρόσωπος κατοίκων-δημοτών στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης Αττικής. Επικοινωνία: vakefalas@gmail.com
www.fotavgeia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου