Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ



Πηγές Χρηματοδότησης

MED 2014 - 2020
Αφορά χώρες της Μεσογείου και στοχεύει την εδαφική συνοχή καθώς και η ενεργή παρέμβαση προς την προστασία του περιβάλλοντος. Έως 75%

Στο μέτρο για τις μεταφορές μπορούν να ενταχθούν κάποια οχήματα του Δήμου που χρησιμοποιούνται στην αποκομιδή απορριμμάτων μέσω του εκσυγχρονισμού τους.
Στο πλαίσιο της μείωσης του διοξειδίου πιλοτικά μπορεί να εφαρμοστεί διαχείριση των αερίων από τις μονάδες κομποστοποίησης.

LIFE+
Το πρόγραμμα LIFE+ χρηματοδοτεί έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής και της νομοθεσίας στον τομέα του περιβάλλοντος.
Ο τρίτος τομέας του αφορά περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση, Προτείνεται για δράσεις μικρής κλίμακας, ενημέρωσης ευαισθητοποίησης. Έως 60% χρηματοδότηση μέχρι το 2017



ΗΟRΙΖΟΝ 2020
Άξονας Κοινωνικές προκλήσεις (Tackling Societal Challenges)
Θα καλύψει δράσεις καινοτομίας, μέσω πιλοτικών εφαρμογών και διάχυση αποτελεσμάτων. Η χρηματοδότηση θα εστιαστεί στις παρακάτω προκλήσεις:
- Ασφαλή, καθαρή και αποδοτική ενέργεια.
- Έξυπνη, πράσινη και διασυνδεδεμένη μεταφορά.
- Δράση υπέρ του κλίματος, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτων υλών.
Καινοτόμες δράσεις δημοσίων συμβάσεων και μέσω αυτού μπορεί να εφαρμοστεί η συνεργασία με την κοινωνική οικονομία.

Οι εταίροι του έργου ελπίζουν ότι R4R θα γίνει ανταλλαγή και τη βελτιστοποίηση της πλατφόρμας διαχείρισης αποβλήτων για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές σε όλη την Ευρώπη, τόσο μέσω ενός επερχόμενου online εργαλείο που επιτρέπει συγκρίσεις μεταξύ των εδαφών και την οργάνωση πολλών περιφερειακών και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ένα από τα κύρια αποτελέσματα του έργου είναι R4R online εργαλείο διαχείρισης αποβλήτων για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές για την εισαγωγή δεδομένων, τον υπολογισμό των δεικτών, τον εντοπισμό των μεταβιβάσιμων καλών πρακτικών σχετικά με το περιεχόμενό τους και να ελέγχουν την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Ένα εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης παρέχει συνοπτικές εξηγήσεις και υποστήριξη.

ZEROWASTE φιλοσοφία, δηλαδή πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών και εργαλείων στους Δήμους και τις Περιφέρειες των οποίων ο απώτερος στόχος πρέπει να είναι η διαχείριση των αποβλήτων με ελάχιστη οικονομική και περιβαλλοντικό κόστος.
Το σύνολο των ανωτέρω προγραμμάτων αφορά εξειδικευμένες δράσεις οι οποίες γίνονται μέσω συνεργασιών Πανεπιστημίων και φορέων με εμπειρία.

*Απόσπασμα από την ομιλία του Αντρέα Πανταζόπουλου στο διεθνές συνέδριο της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΔΣΝΑ.

www.mikromes.bloggspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου