Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Απελευθερώνονται τα Φ.Ι.Χ με μεικτό έως 2,5t.

Με το νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Μεταφορών, επιτρέπεται πλέον η απόκτηση ελαφρών επαγγελματικών με μεικτό έως 2,5t. και από ιδιώτες.

Αυτό συνεπάγεται πως όποιος ιδιώτης το επιθυμεί, μπορεί να αποκτήσει ένα όχημα της κατηγορίας των Vanette για να εξυπηρετεί προσωπικές μεταφορικές ανάγκες.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση αναμένεται η σχετική Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται.

Απελευθερώνονται τα Φ.Ι.Χ με μεικτό έως 2,5t.

Σύμφωνα με το άρθρο 38 του νομοσχεδίου για τις Μεταφορές που ψηφίστηκε στις 11.12.2014, επιτρέπεται η αγορά οχημάτων μεικτής χρήσης κλειστού τύπου (Van) με μεικτό έως 2,5t. και από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 38 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες διατάξεις» πουψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων την 11η Δεκεμβρίου 2014,αναφέρονται τα εξής:


«Σε φυσικά πρόσωπα, που δεν ασκούς επιχείρηση ή επάγγελμα και έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα, μπορεί να χορηγείται έως μια (1) άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου μεικτής χρήσης, με μεικτό βάρος κάτω των 2,5t. και κλειστό αμάξωμα μη ειδοκοποιημένο, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των προσωπικών τους αναγκών, απαγορευόμενης της άμεσης ή έμμεσης μεταφοράς με είσπραξη κομίστρου και με καταβολή Τελών Κυκλοφορίας ύψους αντίστοιχου των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων».

Παράλληλα, στην παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται πως: «Με απόφαση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθορίζονται οι όροι, προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας, σύμφωνα με το άρθρο, οι καταχωρίσεις στην άδεια κυκλοφορίας και κάθε άλλο θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή αυτής της διάταξης».

Παράλληλα, αξίζει να αναφέρουμε πως σε κάθε σχετικά διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, ο όρος «μεικτό βάρος» ενός φορτηγού αυτοκινήτου, πλέοναντικαθίσταται με τον όρο «Μέγιστη Αποδεκτή Μάζα Φορτωμένου Οχήματος» ή εν συντομία, με τον όρο «ΜΑΜΦΟ».

Ουσιαστικά, με την εν λόγω διάταξη του νέου νομοσχεδίου του υπουργείο Μεταφορών, απελευθερώνεται η δυνατότητα απόκτηση των οχημάτων της κατηγορίας των Vanette με μεικτό βάρος (ή ΜΑΜΦΟ) έως και 2,5t. και από ιδιώτες, χωρίς προϋποθέσεις, με εξαίρεση φυσικά την μεταφορά φορτίων με είσπραξη κομίστρου.

Οι αντιδράσεις της αγοράς

Σε σχετική επικοινωνία με ανθρώπους της αγοράς και εκπροσώπους σωματείων από τον κλάδο των επαγγελματικών οχημάτων και των μεταφορών, η εν λόγω διάταξη του υπουργείου Μεταφορών δημιουργεί μεν προβλήματα, αλλά σαφέστατα λιγότερα σε σχέση με την αρχική αποτύπωση που προέβλεπε την πλήρη απελευθέρωση των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων με μεικτό βάρος (ή ΜΑΜΦΟ) έως και 3,5t. και μάλιστα, τόσο με κλειστό όσο και με ανοικτό χώρο φόρτωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Σελίδες

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΑΡΚΕΣ

Η λίστα ιστολογίων μου